Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
6 juli 2024
|
Vraag1
Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Ik heb een baan in loondienst voor 24 uur en ben dus verplicht verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Met die 24 uur werken kan ik ruimschoots voorzien in mijn levensonderhoud; mocht ik arbeidsongeschikt worden zal het wat krapper worden, maar zeker te doen; ik heb in mijn leven prima geleerd om met geld om te gaan. Naast de 24 uur in loondienst werk ik - voor de lol - als ZZP-er (HR adviseur). Hoeveel is sterk wisselend, gemiddeld wellicht een uur of 6 per week.
Los van dat ik de verplichte verzekering in zichzelf reeds betuttelend vind - je maakt niet voor niets de keus om als zelfstandige te werken - houdt deze geen rekening met mensen zoals ik, die louter wat klussen naast hun 'gewone baan' doen. Ik heb geen probleem; ik wil ook geen probleem aangepraat krijgen.
De wet beoogt onder meer gelijkheid tussen werknemers en zelfstandigen, maar creëert tevens ongelijkheid tussen zelfstandigen onderling. Er geldt immers slechts een uitzondering voor zelfstandigen die zich via een particuliere verzekering hebben verzekerde tegen arbeidsongeschiktheid; niet voor zelfstandigen die dit met een publieke verzekering hebben geregeld. Dat vraagt wat mij betreft om een ruimer uitzonderingsbeleid dan is opgenomen in het huidige voorstel.
Ik werk voor kleine ondernemers, (non-profit) organisaties die extra moeten letten op de kosten en particulieren die in werkgevers- of overheidsland hulp nodig hebben. Ik heb een zeer laag tarief, omdat ik het belangrijk vindt dat ook deze groep een beroep kan doen op betaalbare hulp bij personeelsissues. Recentelijk heb ik, na 6 jaar zonder tariefsverhoging, toch een prijsstijging moeten doorvoeren omdat de indirecte tijd die ik niet kan factureren, niet meer tegen de declarabele uren opwoog. Ik wil verdere prijsstijgingen zoveel mogelijk beperken maar maatregelen als deze maken dat onmogelijk. Ik zie de maatregelen als een ontmoediging om mijn ZZP-werkzaamheden voort te zetten; wellicht goed bedoeld maar allesbehalve wenselijk.