Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen

Reactie

Naam BHRM A.R.C.F. Kers
Plaats Apeldoorn
Datum 27 juni 2024

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
De wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen gaat in de basis uit van een probleem die enkel voor een selecte groep zelfstandigen mogelijk speelt en lang niet voor alle zelfstandigen. Daarbij is er ook een grote groep zelfstandigen die naast het ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting ook gewoon deels in loondienst werken. En via loondienst wel verzekerd zijn. De keuze om 10%, 50% of 100% zelfstandige te zijn is een persoonlijke en weloverwogen keuze. Een keuze die onderdeel is van 'ondernemer zijn' volgens de belastingdienst.
Deze hele wet gaat eraan voorbij dat het terugvallen op een baan in loondienst een prima optie is als blijkt dat inkomen uit de onderneming niet meer voldoende zijn. Mocht iemand arbeidsongeschikt zijn voor het huidige werk wat iemand doet, wil dat nog niet zeggen dat die geen ander (loondienst) werk kan doen. Daar is geen verzekering voor nodig.
Het grondbeginsel van de wet uitgewerkt in het beleidskompas is daarom onjuist.
1a. Er is geen probleem - en daarom is er geen wet nodig. 1b. Er zijn andere alternatieven dan een verplichte verzekering, bijvoorbeeld loondienst naast ondernemerschap, ander werk doen, of geld sparen om op terug te vallen. 1e. Er is geen probleem en daarmee ook geen gerechtvaardigde overheidsinterventie nodig.
Het beoogde doel is om een gelijk speelveld te creëren. Toch klopt dat niet, want de ondernemer draagt veel meer risico's dan een werknemer met een vast inkomen per maand. De ondernemer is niet zeker van een inkomen en moet daarom soms met concurrerende tarieven werken om überhaupt aan inkomen te komen. Deze wet voorziet niet in een vast basis inkomen voor ondernemers naast een vaste verplichte basisverzekering. Daarmee is er dus geen uniform stelsel voor werkenden. Wel voor de verzekeraars en het UWV, maar niet aan de kant van het netto-inkomen. Daar is wel degelijk een verschil tussen de voordelen van loondienst ten opzichte van ondernemerschap.
Toch is het voor sommige waardevol om toch dat risico aan te gaan. Bijvoorbeeld als er geen loondienstbanen beschikbaar zijn of innovatief wilt bezig zijn. Door weer een verplichte kostenpost waarbij de premie in de toekomst nog verder kan stijgen, wordt het ondernemers extra moeilijk gemaakt.

Bijlage