Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Groningen
Datum 15 juni 2024

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Goed plan om door een collectieve verzekering het risico van (kwetsbare) zzp’ers bij arbeidsongeschiktheid te verminderen. Toch plaats ik enkele kanttekeningen bij deze verplichte aov op grond van ervaringen in het verleden.

1) Tussen 1998 en 2004 was er de verplichte waz. Worden nog steeds zelfstandigen financieel ondersteund vanuit de waz, is het bedrag misschien inmiddels zelfs aangevuld door de overheid, of blijft er mogelijk een bedrag over? Het lijkt me redelijk als de verzekeraar - in dit geval de overheid - transparant is, ook om het vertrouwen van toenmalige en toekomstige premiebetalers te blijven behouden.

2) Na afschaffing van de waz heb ik me particulier verzekerd. In de loop der jaren kwam ik erachter dat collega-zelfstandigen in vergelijkbare beroepen zelden iets kregen uitgekeerd. Voorbeeld: bij hersenletsel van een collega keerde de verzekeraar niet uit omdat de verzekeringnemer twintig jaar geleden rugklachten had gehad en dit niet had gemeld bij de aanvraag van de verzekering. In mijn beroep volstaat in theorie één oog en één vinger om het werk te kunnen blijven doen, dus ik loop grote kans dat ik bij ernstige arbeidsongeschiktheid een coach krijg die me gaat uitleggen hoe ik toch nog mijn werk kan uitvoeren.
Met andere woorden, in hoeveel bochten moet je je wringen om een uitkering te krijgen bij arbeidsongeschiktheid? Welke drempels worden ingebouwd, dan wel, welke zekerheid wordt geboden dat je een beroep kunt doen op een uitkering?

3) Toen bleek dat ik mijn partneralimentatie moest meeverzekeren, verdubbelde de aov-premie bij de commerciële verzekeraar. Dat was het moment dat ik besloot om nooit meer een beroep te hoeven doen op welke commerciële of overheidsinstelling dan ook. Door de tering naar de nering te zetten en minimale maandlasten te realiseren, heb ik jarenlang onder de armoedegrens geleefd, maar daardoor kan ik nu wel de komende tien jaar tot mijn pensioen overbruggen. Dat was althans mijn planning. Maar nu moet ik dus ineens 195 euro per maand vrijspelen voor een verzekering.

Samengevat, ik ben het eens met een collectieve aov-verzekering maar vraag ook aandacht voor een redelijke toegankelijkheid tot de uitkering en voor een uitzondering voor zzp’ers die in hun financiële planning zelf al een aantoonbare dekking voor arbeidsongeschiktheid hebben gerealiseerd. Ik sluit me graag aan bij vele anderen op deze site die ervoor pleiten dat er een vrijstelling onder voorwaarden mogelijk moet worden gemaakt.