De wet democratisering waterschappen

Reactie

Naam Water Natuurlijk (H. van der Zee)
Plaats Rotterdam
Datum 2 augustus 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Ik ben voor het wetsvoorstel omdat ik van mening ben dat:
? Het democratische functioneren van de waterschappen en geborgde zetels niet samen gaan. De democratisch gekozen vertegenwoordigers zijn voldoende in staat om specifieke deelbelangen te behartigen, zonder dat zij het algemeen belang uit het oog verliezen.
? Een adequate uitvoering van de taken van de waterschappen van belang is voor iedereen. Om die reden moet een op verkiezingen gebaseerde legitimiteit het uitgangspunt zijn.
? De verkiezingen transparant en voor de kiezer ‘leesbaar’ moeten zijn. Inwoners moeten op voet van gelijkheid via verkiezingen invloed hebben op de samenstelling van het waterschapsbestuur.
? Het huidige systeem van geborgde zetels beperkt de invloed van de kiezer op de samenstelling van het dagelijks bestuur van een waterschap beperkt. Immers de geborgde zetels hebben sowieso één zetel in het dagelijks bestuur.
? De praktijk uitwijst dat deelbelangen door gekozen bestuurders prima behartigd worden. Bovendien kunnen partijen en kandidaten in aanloop naar de verkiezingen hierover herkenbaar naar buiten treden.
? Alle leden in een waterschapsbestuur een achterban hebben waarbij er een verschillende ‘natuurlijke’ aandacht is voor het bedrijfsleven, het agrarisch ondernemerschap of natuur. Geborgde zetels vormen voor het behartigen van deze belangen geen toegevoegde waarde. Wel ontstaan soms scheve machtsverhoudingen. Daarnaast vertegenwoordigen sommige geborgde zetels een beperkt deel van de achterban.
? Vanwege het feit dat er in het dagelijks bestuur tenminste een zetel voor geborgden is, ongewenste bijwerkingen heeft. Van een in een democratie gebruikelijke coalitie, gebaseerd op verschillen en overeenkomsten, kan in een dergelijke situatie geen sprake meer zijn
? De grote opgaven op het gebied van klimaatverandering, klimaatadaptatie en ruimtelijke inrichting een integrale benadering vragen. De Omgevingswet legt op deze integrale benadering de nadruk. Waterschappen zijn daarom, terecht, ook betrokken bij vraagstukken die niet direct hun kerntaken omvatten. Een systeem van geborgde zetels en een vaste plek in het dagelijks bestuur past hier niet bij.