De wet democratisering waterschappen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Almere
Datum 3 juli 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Waterschappen zijn een functionele democratie, die borgt dat het waterbelang altijd de volle aandacht krijgt en niet wordt afgewogen tegen de vele andere belangen die in de algemene democratie aan de orde zijn. Grondeigenaren hebben niet alleen veel gebiedskennis, maar ook een heel direct belang bij een goede waterhuishouding. Reden waarom er voor hen altijd geborgde zetels zijn geweest. De personen die deze zetels worden overigens wel weer op democratische wijze via openbare werving en selectie gekozen door organisaties die het betreffende belang behartigen.
Met de toenemende zorg over klimaatverandering, bodemdaling, bodemkwaliteit en biodiversiteit is niet alleen de kennis van de grondeigenaren (natuur en landbouw) onmisbaar in de waterschapsbesturen, maar zijn de grondeigenaren een absoluut onmisbare sleutel in het oplossen van de vraagstukken in de praktijk. Directe participatie van deze grondeigenaren in de besluitvormingsprocessen is daarmee niet gedateerd maar hoogst passend en actueel in het kader van de Omgevingswet.
Een meer gelijke verdeling van de geborgde zetels, 2 : 2 : 2 kan een optie zijn om tot meer evenwicht te komen, en het natuurbelang wat meer stevigheid te geven.