De wet democratisering waterschappen

Reactie

Naam Algemene Waterschapspartij (A Slaats-Damen)
Plaats Lieshout
Datum 2 juli 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Door het huidige systeem van Geborgde zetels zijn landbouw en industrie zowel via gekozen zetels als via Geborgde zetels aanwezig in de waterschapsbesturen. Dubbel machtig dus. Bovendien, omdat ze gegarandeerd recht hebben op een zetel in de Dagelijkse Besturen, vormen ze meestal de machtigste partij.
Vanzelfsprekend komen ze voor eigen belang op. Hier loopt het beginsel “belang-betaling-zeggenschap” spaak! Wel belang en zeggenschap voor economische belangenbehartigers, maar minder mondige “burger” krijgt rekening gepresenteerd.
Belang hebben ze onmiskenbaar. Maar, net als overige inwoners, zouden industriëlen en agrariërs als belangenorganisatie deel kunnen nemen aan de waterschapsverkiezingen. Overigens zijn ze nu ook al stevig vertegenwoordigd in de waterschapsbesturen via CDA en VVD.
Waterbeheer en vooral bescherming tegen overstromingen vraagt investeringen voor lange termijn. Daarom vind ik financiering afzonderlijk van de algemene belastingen heel nuttig. Als het onder verantwoording van de landelijke politiek valt, bestaat een reëel risico dat korte termijn belangen voorrang krijgen.
Met de keus voor verkiezingen via partijenstelsel was het de bedoeling dat er gekozen zou kunnen worden tussen belangengroeperingen. Misschien moeten we naar dat uitgangspunt terug keren.