De wet democratisering waterschappen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
30 juli 2020
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Ik steun de initiatiefwet van Laura Bromet (GroenLinks). De geborgde zetels voor de agrarische sector in de waterschapsbesturen zijn niet meer van deze tijd. Het boerenbelang valt niet samen met het algemene belang. Het nieuwe wetsvoorstel regelt dat de geborgde zetels uit het waterschapsbestuur worden geschrapt. Daarmee worden de gevestigde belangen van de agrarische sector en het bedrijfsleven op een eerlijker wijze afgewogen tegen de belangen rondom ecologie en klimaatadaptatie. Het bestuur van de waterschappen beweegt zo mee met de maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op het waterbeheer.
Er zijn problemen met de waterkwaliteit en klimaatverandering die de hele maatschappij en toekomstige generaties treffen. De problemen op het gebied van natuurkwaliteit, verlies aan biodiversiteit, vermesting en verdroging vragen om een gebalanceerde en eerlijke belangenafweging. Geborgde zetels voor belangengroepen gericht op het private economische belang i.p.v. en op het publieke belang zijn ondemocratisch en staan oplossingen voor de ecologische crises in de weg.
Maatregelen tegen wateroverlast en tegen droogte moeten met inzicht in de lokale situatie, de bodem, de natuur, bedrijven, boeren en burgers gezamenlijk worden genomen. Daarom moeten de waterschappen worden gedemocratiseerd: het water is voor alle partijen van belang. Democratie vraagt om een opzet waarbij alle belangen afgewogen worden.