De wet democratisering waterschappen
Reactie
Naam
|
verstraten melkvee vof (jos verstraten)
|
Plaats
|
Westerbeek
|
Datum
|
2 juli 2020
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Wat is het probleem en wat is daarvoor de oplossing. Dát is de vraag die gesteld moet worden. De suggestie word gewekt dat de waterschappen niet goed functioneren omdat de bestuurslaag niet voldoende democratisch word vastgesteld. Tegelijkertijd zie ik dat de democratie zich in Nederland sterk aan het uithollen is door de versnippering en daaruit voortvloeiend moeilijke processen in coalitievorming en consistent beleid.
Ik denk dat Waterschappen slechter functioneren als je de besturen meer politiek maakt, want dat is het gevolg van de voorgestelde democratisering. Overheden stellen reeds de waterkwaliteit en kwantiteitsdoelen vast. Waterschappen zijn in de basis uitvoerend waarbij de spanningen ontstaan tussen terreinbeheerders, natuur en bewoners van een gebied omdat de belangen verschillend kunnen zijn. Een goede afweging maak je met direct betrokkenen die de pijn ervaren van te veel, te weinig of te slecht. Daarom zou je juist alleen maar geborgde zetels moeten hebben, en vervolgens de stemverhoudingen dusdanig moeten regelen dat de basisregel in de democratie ( de helft +1) wat tegelijkertijd ook de slechtste regel is, niet van toepassing is maar een veel breder draagvlak waardoor alle partijen gerespecteerd worden.