De wet democratisering waterschappen
Reactie
Naam
|
Vronie Brok-de Boer
|
Plaats
|
Appingedam
|
Datum
|
2 juli 2020
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
LS,
Bij deze wil ik u melden dat ik tegen het wetvoorstel 'Democratisering waterschappen' ben. Hierbij mijn argumentatie.
Het besturen van een waterschap vereist (technische) kennis van de omgeving en de rol van water hierin. Hierbij is het onontbeerlijk dat men de grootste landgebruikers aan tafel heeft zitten. Zij weten als geen ander hoe met water om te gaan. Zij weten als geen ander wat wateroverlast, droogte, verzilting, peilverhoging/verlaging etc voor gevolgen heeft. De grootste landgebruikers kunnen door hun kennis goed meedenken over de mogelijkheden en gevolgen van beleid. Hun kennis en kunde is zowel bij het opstellen van beleid als het uitvoeren ervan van groot belang. Zij leveren een grote bijdragen in het creëren van draagvlak voor beleid.
Het waterschap is een overheidsorgaan dat weinig bekendheid geniet bij de meeste burgers (stemmers). Dit is op zich geen probleem zolang er maar voldoende bekwame bestuurders en medewerkers zijn. Het volledig via verkiezingen aanstellen van personen leidt er toe dat mensen die geliefd zijn bij de stemmers worden gekozen. Dit maakt de verkiezingen voor de waterschappen meer politiek dan wenselijk. De waterschappen hebben vooral een uitvoerende taak waarbij beleid voor langere perioden wordt gemaakt. De waan van de dag mag hierin geen rol spelen. Door alleen gekozen bestuurders aan te stellen dreigt dit wel.
Ik ben dus van mening dat behoud van de geborgde zetels voor de landbouw van essentieel belang is.