Wet passende eigen bijdrage huishoudelijke hulp

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Haag
Datum 11 december 2022

Vraag1

Welke opmerkingen heeft u bij het Wetsvoorstel eigen bijdrage huishoudelijke hulp?
Er wordt in het voorstel geen onderscheid gemaakt in mensen met een levenslange beperking en mensen die door ouderdom huishoudelijke hulp nodig hebben. Mensen met een levenslange beperking, hebben deze vaak al van jongst-af-aan of relatief vroeg in hun leven gekregen. Zij krijgen vaak vroeg in hun leven door hun handicap jaar in, jaar uit met een stapeling van extra (zorg)kosten te maken. Kosten die mensen zonder beperking, niet hoeven te maken. Kosten die volgens onderzoek* de afgelopen jaren flink zijn gestegen, terwijl compensatieregelingen juist zijn versoberd (*Ieder(in) Onderzoeksrapport Stapeling van Zorgkosten 2021).
Kosten waarmee mensen met een levenslange beperking mee worden geconfronteerd vaak ook in een fase dat zij hun leven nog aan het opbouwen zijn (werk, wonen, samenwonen, kinderen opvoeden etc.). Dit is niet vergelijkbaar met de situatie van mensen die door ouderdom op latere leeftijd zorg nodig hebben. In principe is te voorzien dat iemand op leeftijd uiteindelijk een periode zorg- en ondersteuning nodig heeft, zodat men hiervoor zou kunnen reserveren.

Juist die stapeling van zorgkosten op allerlei terreinen voor chronisch zieken en gehandicapten was een aantal jaar geleden reden voor het kabinet om het abonnementstarief in te voeren. En nu, na nog maar een paar jaar wil het kabinet deze regeling weer afschaffen! Dit geeft geen blijk van een betrouwbare overheid en geeft onzekerheid bij de groep die afhankelijk is van deze hulp. Hulp die geen keuze is, maar een noodzaak.

Zonder mensen met een levenslange beperking daarom uit van de eigen bijdrage huishoudelijke hulp.

Sowieso is het inkomen vanaf wanneer men een hogere eigen bijdrage verschuldigd is, te laag vastgesteld. Juist de middeninkomens worden door het wetsvoorstel met extra kosten geconfronteerd, terwijl deze groep het in deze tijd financieel zwaar heeft. In het voorstel blijven de echt rijken mensen (met zoals gezegd, 'grote villa's') min of meer buiten schot.

Vraag2

Verwacht u dat het wetsvoorstel effect zal hebben op u of uw organisatie, en zo ja, op welke manier? Zijn er effecten van het wetsvoorstel die niet beschreven staan in de toelichting en zo ja, welke zijn dit?
Het wetsvoorstel zorgt dat mensen met een handicap - met name de middeninkomens - jaarlijks met extra kosten te maken krijgen wat invloed heeft of kan hebben op de participatie van mensen met een handicap op alle levensgebieden.

Vraag3

Welke suggesties en verbeteringen stelt u voor bij het Wetsvoorstel eigen bijdrage huishoudelijke hulp?
Zorg ervoor dat mensen met een levenslange handicap geen eigen bijdrage verschuldigd zijn.

Onderzoek sowieso (van tevoren) wat voor gevolgen de invoering van de inkomensafhankelijke bijdrage huishoudelijke hulp heeft op de participatie van mensen met een handicap of chronische ziekte. Wat voor invloed hebben deze extra kosten op werk en inkomen, sociale relaties, het gezin en gezondheid etc.
En vooral, toets het wetsvoorstel aan het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. In het wetsvoorstel wordt nu niet uitgelegd hoe het zich verhoudt tot de bepalingen in dit verdrag; wat draagt het voorstel bij aan de participatie van mensen met een beperking in de samenleving?