Wet passende eigen bijdrage huishoudelijke hulp

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Geldermalsen
Datum 12 december 2022

Vraag1

Welke opmerkingen heeft u bij het Wetsvoorstel eigen bijdrage huishoudelijke hulp?
In andere reacties die door gemeenten zijn ingediend worden al aanvullende vragen gesteld over het onderscheid op basis van leeftijd. In het voorstel staat nu beschreven dat er geen eigen bijdrage wordt gevraagd aan meerpersoonshuishoudens onder de AOW leeftijd.

- Wij zouden graag een toelichting zien, waarom deze doelgroep wordt uitgezonderd.

Daarnaast gaan wij mee in de reacties van andere gemeenten dat ook wij ons afvragen of dit juridisch te rechtvaardigen is en niet valt onder leeftijdsdiscriminatie. Ook is de vraag of het wel wenselijk is om een uitzondering te maken voor deze doelgroep. De historische achtergrond hiervan was om eenverdiener huishoudens waarbij een van de partners chronisch ziek is, financieel tegemoet te komen. De vrijstelling gold per 2017 tot een bijdrage plichtig inkomen van € 35.175. Echter, in het huidige wetsvoorstel gaat de eigen bijdrage voor meerpersoonshuishoudens pas in bij een inkomen vanaf € 39.528 per jaar. Wij zouden graag zien dat deze vrijstelling vervalt, zodat er geen onderscheid wordt gemaakt op basis van gezinssamenstelling en leeftijd. Ook zorgt dit voor minder administratieve lasten en duidelijkheid voor inwoners.

Vraag2

Verwacht u dat het wetsvoorstel effect zal hebben op u of uw organisatie, en zo ja, op welke manier? Zijn er effecten van het wetsvoorstel die niet beschreven staan in de toelichting en zo ja, welke zijn dit?
Gekozen is om pas een passende bijdrage huishoudelijke hulp op te leggen bij een inkomen boven 185% van het sociaal minimum. Graag zien wij hier nog een onderbouwing bij. Wij plaatsen de volgende kanttekening bij de keuze voor deze inkomensgrens.
Dit zou voor onze gemeente betekenen dat de kostenafname voor de gemeente gering is. Net als veel andere gemeente die al hun reactie hebben gegeven op deze internetconsultatie, pleiten wij er ook voor om dit percentage lager te laten zijn. Verlaag de inkomensgrens om de regeling ook daadwerkelijk een remmende werking te laten hebben op het stijgende aantal inwoners die een beroep doen op de huishoudelijke ondersteuning. Wij adviseren om te gaan voor een percentage van 120%, gelijk aan de bijstandsnorm.

Vraag3

Welke suggesties en verbeteringen stelt u voor bij het Wetsvoorstel eigen bijdrage huishoudelijke hulp?
Wij zouden graag de suggestie willen doen om naast huishoudelijke hulp ook andere Wmo-voorzieningen aan te pakken met een eigen bijdrage. De druk op alle wmo-voorzieningen stijgt enorm, dus het zou wenselijk zijn om in één keer alle voorzieningen aan te pakken en hier geen onderscheid in te maken.
Daarnaast mag een eigen bijdrage voor wmo-voorzieningen niet gestapeld worden, volgens de wetgeving. Hierdoor gaat iemand niet teveel eigen bijdrage betalen en blijft dit voor mensen haalbaar.

Meerdere gemeenten hebben dit al in hun reactie opgenomen. Ook wij zien graag dat andere wmo-voorzieningen onder de eigen bijdrage vallen, zoals woningaanpassingen en hulpmiddelen.
Indien dit niet mogelijk is zijn wij benieuwd naar de reden hiervan.