Wet passende eigen bijdrage huishoudelijke hulp
Reactie
Naam
|
Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (H. Huizinga)
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
9 december 2022
|
Vraag1
Welke opmerkingen heeft u bij het Wetsvoorstel eigen bijdrage huishoudelijke hulp?
Wij zien in het pauzeren van de eigen bijdrage een groot risico op extra administratieve lasten. In het voorstel staat dat een cliënt het recht heeft de eigen bijdrage te pauzeren als (langer dan een kalendermaand) geen gebruik wordt gemaakt van de ondersteuning als gevolg van gebeurtenissen die redelijkerwijze niet zijn toe te schrijven aan de cliënt. Met name de voorwaardelijkheid of de pauze toe te schrijven is aan een cliënt is hierbij het grote issue en gaat enerzijds tot discussies en anderzijds tot administratieve lasten leiden. Wij voorzien dat aanbieders door gemeenten zullen worden gevraagd de reden van een pauze van de ondersteuning door te geven. Dit betekent extra administratieve lasten voor de aanbieders in het uitvragen bij de cliënt en het registreren. In het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK) wordt dit effect voor de aanbieders echter niet benoemd door VWS.
Vraag2
Verwacht u dat het wetsvoorstel effect zal hebben op u of uw organisatie, en zo ja, op welke manier? Zijn er effecten van het wetsvoorstel die niet beschreven staan in de toelichting en zo ja, welke zijn dit?
Extra drempel voor overstap naar betaald werk. Het inkomensafhankelijk maken van de eigen bijdrage in de WMO zal een extra drempel vormen voor de overstap van dagbesteding naar betaald werk. Zeker voor mensen die vanwege hun beperking alleen part-time kunnen werken is het verschil tussen een Wajong- of participatiewet uitkering al niet zo groot. Door de stijging van hun inkomen hebben zij vaak al te maken met een daling van allerlei toeslagen. De onzekerheid die dit met zich meebrengt is voor mensen met een beperking is groot.
Vraag3
Welke suggesties en verbeteringen stelt u voor bij het Wetsvoorstel eigen bijdrage huishoudelijke hulp?
Ten aanzien van het pauzeren van de eigen bijdrage ziet de VGN graag dat het mogelijke effect van aanvullende uitvragen door gemeenten, leidend tot extra administratieve lasten voor zorgaanbieders, wordt opgenomen in het afwegingskader en dat in de wetswijziging voldoende wordt geborgd dat deze mogelijkheid niet leidt tot extra administratieve lasten.
Ten aanzien van de extra drempel voor overstap naar betaald werk ziet de VGN graag dat in de uitwerking van het wetsvoorstel wordt bewerkstelligd dat het invoeren van een eigen bijdrage WMO niet leidt tot inkomensachteruitgang bij mensen met een beperking.