Wet passende eigen bijdrage huishoudelijke hulp
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Echt
|
Datum
|
1 december 2022
|
Vraag1
Welke opmerkingen heeft u bij het Wetsvoorstel eigen bijdrage huishoudelijke hulp?
Ik vind het niet eerlijk om nog steeds huishouden met partners waarvan minstens 1 nog niet de AOW leeftijd heeft bereikt, vrij te stellen van het betalen van een eigen bijdrage. De veronderstelling van vele jaren geleden dat daarbij vaker huishoudens zitten die met stapeling zorgkosten te maken hebben en het financieel moeilijk hebben omdat er vaker 1 partner chronisch ziek is, kun je niet jaren blijven voortzetten zonder nieuw onderzoek. Bij mensen met beiden AOW zitten ook vaker mensen met beiden ernstige beperking die ook extra kosten hebben.
Iedereen zou dat abonnementstarief moeten betalen. Bij bepaalde situaties (als men het echt niet kan betalen en met schulden zit) kan de gemeente zorgen dat ze vrijgesteld worden dus daar is een optie voor.
Ik vraag me af het een goed idee is dat pas vanaf 185% van het sociaal minimum het abonnementstarief afhankelijk wordt van het inkomen en vermogen. Waarom niet de systematiek van voor het abonnementstarief?
Iemand die dus 175% heeft, betaalt nog steeds maar 19 euro (of dadelijk geïndexeerd bedrag). Ik vind dat nog steeds weinig zeker als je ziet wat tegenwoordig een uur Hbh kost.
Goed dat de hogere Hbh eigen bijdrage voorliggend is op andere (abonnementstarief) voorzieningen maar
ik heb mijn vraagtekens bij de praktische uitvoerbaarheid dat als de Hbh tijdelijk stopt, bij een klant die 185% of meer inkomen had, dan nog andere voorzieningen heeft waarvoor eigen bijdrage geldt (bv. scootmobiel) , dan gedurende die periode het abonnementstarief gaat betalen. Ik hoop dat hier goed naar gekeken is/wordt.
Vraag2
Verwacht u dat het wetsvoorstel effect zal hebben op u of uw organisatie, en zo ja, op welke manier? Zijn er effecten van het wetsvoorstel die niet beschreven staan in de toelichting en zo ja, welke zijn dit?
Ja, het is een goed begin dat de huishoudelijke hulp weer inkomensafhankelijk wordt. Dat zal ervoor zorgen dat een klein deel van de bestaande klanten weer zelf de hulp gaat regelen en betalen omdat dit voordeliger voor ze is.
Daarnaast is het gunstig gezien de arbeidskrapte dat niet alleen Hbh via de professionele zorgaanbieders geboden wordt maar mensen dit weer voor een stukje zelf regelen.
Het zou beter zijn als een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in het kader van het betaalbaar houden van de Wmo, ook in de toekomst voor in elk geval woningaanpassingen en vervoersvoorzieningen gaat gelden.
Als de praktische uitvoerbaarheid (zoals van het punt bij vraag 1 genoemd, dat bij samenloop als de Hbh 1 maand stopt, het abonnementstarief moet gelden voor die maand) niet goed is, dan levert het veel extra werk op bij dat soort casussen.
Vraag3
Welke suggesties en verbeteringen stelt u voor bij het Wetsvoorstel eigen bijdrage huishoudelijke hulp?
Veranderen dat iedereen de eigen bijdrage moet betalen, geen uitzondering voor huishoudens waarbij 1 van de partners jonger dan de AOW gerechtigde leeftijd.
Overwegen om bij mensen die en Hbh hebben (inkomen 185% of meer) en een andere voorzieningen, daar gewoon de eigen bijdrage Hbh te laten lopen en niet voor 1 maand dan een abonnementstarief in rekening te brengen.
Dit betreft klanten die dat bedrag kunnen missen want voor de Hbh betalen ze dat normaal ook, dus als het mogelijk is om hier een uitzondering voor te maken, dan zou ik dat doen.