Wet passende eigen bijdrage huishoudelijke hulp
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Venlo
|
Datum
|
23 november 2022
|
Vraag1
Welke opmerkingen heeft u bij het Wetsvoorstel eigen bijdrage huishoudelijke hulp?
Vraag is of de hoogte van de inkomensgrens toereikend is en voldoende eraan gaat bijdragen dat degenen die het echt niet zelf kunnen betalen en Hulp bij de huishouding vanwege verminderde zelfredzaamheid nodig hebben ook gegarandeerd kunnen blijven gebruik maken van deze Wmo-voorziening.
Hoe wordt de overgangsfase geregeld? Oftewel gaan alle cliënten met een Hbh-indicatie vanaf 1 januari 2025 met de inkomenstoets te maken krijgen? En als niet hoe wordt dan geregeld dat er geen hausse aan nieuwe aanmeldingen komt tot 1 januari 2025?
Vraag2
Verwacht u dat het wetsvoorstel effect zal hebben op u of uw organisatie, en zo ja, op welke manier? Zijn er effecten van het wetsvoorstel die niet beschreven staan in de toelichting en zo ja, welke zijn dit?
Wetsvoorstel zal zeker effect hebben op de het inrichten van de administratieve inrichting rond de Wmo. Gaan binnenkort dit al verkennen in Venlo.
Vraag3
Welke suggesties en verbeteringen stelt u voor bij het Wetsvoorstel eigen bijdrage huishoudelijke hulp?
Daarvoor verwijs ik naar vraag 1. Afhankelijk van het antwoord zou bijvoorbeeld een suggestie zijn om het bedrag voor de inkomenstoets te verlagen. En onze tweede reactie: als de nieuwe regeling niet geldt voor alle cliënten die voor 1 januari 2025 een indicatie voor Hbh hebben, hoe wordt dan een overgangsregeling vorm gegeven? Bijvoorbeeld door vaan een bepaalde datum alleen nog korte indicaties af te geven? Hoor graag hoe erover nagedacht is.