Wet passende eigen bijdrage huishoudelijke hulp

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Groningen
Datum 11 december 2022

Vraag1

Welke opmerkingen heeft u bij het Wetsvoorstel eigen bijdrage huishoudelijke hulp?
We verwachten een geringe afname van het aantal nieuwe cliënten. Een aanzienlijk deel van de inwoners die gebruik maakt van HH heeft een inkomen onder de 185% van het sociaal minimum. Mede om die reden verwachten met de voorgestelde eigen bijdrage geen grote uitstroom.

Vraag2

Verwacht u dat het wetsvoorstel effect zal hebben op u of uw organisatie, en zo ja, op welke manier? Zijn er effecten van het wetsvoorstel die niet beschreven staan in de toelichting en zo ja, welke zijn dit?
Wij verwachten dat de financiële tekorten en de wachtlijsten (grotendeels) in stand blijven.

Vraag3

Welke suggesties en verbeteringen stelt u voor bij het Wetsvoorstel eigen bijdrage huishoudelijke hulp?
In lijn van veel andere gemeenten stellen we voor om de vrijstelling van de eigenbijdrage voor niet-AOW-gerechtigde meerpersoonshuishoudens te laten vervallen. Kortom, we zijn er geen voorstander van om een groep hiervoor uit te sluiten op basis van leeftijd en/of gezinssamenstelling.

We stellen eveneens voor om de 'passende eigen bijdrage' ook door te voeren voor hulpmiddelen en woningaanpassingen. De huidige regeling heeft tot een toename van het aantal aanvragen van inwoners met een hoog inkomen geleid. Er zijn nu te weinig mogelijkheden om deze groep op hun eigen mogelijkheden te wijzen. De kosten zullen als gevolg van de vergrijzing verder toenemen, ook omdat we verwachten dat inwoners langer thuis (moeten) wonen.