Wet gebruik Friese taal
Reactie
Naam
|
Vakgroep Fries van NHL Hogeschool (H.A.Y. Wolf)
|
Plaats
|
Leeuwarden
|
Datum
|
27 april 2011
|
Vraag1
Wij ontvangen graag uw reactie op het voorstel.
Geachte minister,
Uiteraard juich ik het toe dat er een voorstel ligt voor een wet gebruik Friese taal. De expliciete erkenning van het belang van een regeling draagt bij aan de status van de Friese taal en bevestigt de Friezen in het gevoel dat de centrale overheid hun taal serieus neemt.
De voorgestelde wet verzamelt op een overzichtelijke manier veel bestaande regelingen en bepalingen, waarbij op diverse punten kleine vooruitgangen te zien zijn in de emancipatie van het Fries. Ik noem vooral de opheffing van de beperkingen op het recht van burgers om in contact met gemeentelijke overheden het Fries te gebruiken.
Wat ik jammer vind is dat de wet zich beperkt tot het gebruik van het Fries in contact met diverse overheidsorganen. Dat zeg ik met name omdat de Raad van Europa twee keer vrij grote omissies heeft geconstateerd in de Nederlandse implementatie van het Europeest handvest voor regionale talen en talen van minderheden.
Vooral in de domeinen 'onderwijs' en 'media' is volgens de commissie van deskundigen die deze implementatie hebben geëvalueerd sprake van blijvende onderprestatie. Een uitbreiding van de wet gebruik Friese taal tot deze domeinen was een voor de hand liggende manier geweest om de Europese verplichtingen na te komen.
Door ervoor te kiezen dat niet te doen riskeert de Nederlandse Rijksoverheid om voor de derde keer dezelfde kritiek van de Raad van Europa te krijgen op zijn omgang met minderheidstalen.
Dat Nederland in die zin nog achterstallige verplichtingen tot wetgeving en beleid heeft, wil niet zeggen dat ik het voorliggende wetsvoorstel in zijn huidige bewoordingen afkeur. Integendeel, ik dank u voor deze heldere regeling en wil deze van harte bij de volksvertegenwoordiging aanbevelen.
Met vriendelijke groet,
namens de vakgroep Fries van NHL Hogeschool, Leeuwarden
Henk Wolf