Wet gebruik Friese taal
Reactie
Naam
|
SE Hofstede
|
Plaats
|
Dokkum
|
Datum
|
1 april 2011
|
Vraag1
Wij ontvangen graag uw reactie op het voorstel.
Een taal leeft wanneer hij gebruikt wordt in verschillende situaties en er naast de belangrijke alledaagse zaken ook complexe dingen in besproken worden. Een belangrijk onderdeel daarvan is onderwijs. Op scholen en universiteiten wordt veel gepraat en gediscussieerd over uiteenlopende onderwerpen. Dit kunnen heel abstracte zaken zijn, maar ook heel concrete dingen. Dit gebeurt nu allemaal in het Nederlands. Dat is een groot verlies voor de Friese taal, want die wordt nu vrijwel niet gebruikt om les te geven op hoog niveau.
Mensen gebruiken de taal op deze manier nog maar in beperkte mate, dat is funest voor de woordenschat. Ook zijn er veel kinderen die de taal niet goed spreken en er zijn erg weinig mensen die zeggen goed Fries te kunnen spellen.
Dagelijks gebruik in een complexe, academische situatie zou goed zijn voor het niveau en de verspreiding van het Fries. Door de taal verplicht te stellen voor in ieder geval een deel van de lessen. Basisscholen en middelbare scholen in de provincie Fryslân zouden bijvoorbeeld verplicht kunnen worden tussen een derde en twee derde van de lessen aan te bieden in het Fries.
Dan heb je flexibiliteit, wat handig is bij wisselende vakkenpakketten, maar dan zorg je er wel voor dat iedereen dagelijks in aanraking komt met de taal. Deze wet is belangrijk, omdat de overheid iedereen gelijk te woord moet staan en het Fries op deze manier niet onder gesteld wordt. Maar ik denk dat het onderwijs te belangrijk is om over te slaan.