Wet gelijke kans op doorstroom vmbo-havo

Reactie

Naam Lyceum Schravenlant (drs A.M. Nienkemper)
Plaats Schiedam
Datum 30 maart 2018

Vraag1

Ziet u, naast wat er in dit wetsvoorstel wordt geregeld, nog mogelijkheden om leerlingen en ouders goed voor te bereiden op een zo soepel mogelijke doorstroom van vmbo tl en gl naar havo?
Scheikunde invoeren op mavo-niveau voor die leerlingen die een natuurprofiel op havo willen volgen. Er zijn mavo-scholen die geen scheikunde aanbieden in de bovenbouw.
Vaak is het extra vak ict of maatschappijkunde. Daar heeft deze leerling niets aan.
Leerlingen/ouders zijn vaak niet op de hoogte wat de vakspecifieke eisen (de juiste profielen)zijn om door te stromen naar een havo-school.

Vraag2

Kunt u aangeven wat er voor scholen nodig is om de maatregel uit dit wetsvoorstel goed uit te kunnen voeren?
Als mavo-scholen extra vakken moeten gaan geven kost dat geld.
Leerlingen die instromen in 4 havo zouden meer bekostigd moeten worden, zodat we ze een i-coach kunnen geven + bijlessen van de kernvakken. Mavo-leerlingen dalen gemiddeld per vak een punt qua cijfer. Dan heb je al gauw een probleem met de kernvakken.

Vraag3

Om in aanmerking te komen voor een gelijke kans op doorstroom wordt er op dit moment aan gedacht van de vmbo tl- en gl-leerling te verlangen dat deze met succes eindexamen gaat doen in een extra algemeen vormend vak. Dit moet nog nader worden uitgewerkt in een wijziging van het Inrichtingsbesluit WVO. Waarmee moet in dat traject volgens u rekening worden gehouden?
Het moet mogelijk zijn voor een mavo-leerling om scheikunde in de bovenbouw te kunnen kiezen. Zonder scheikunde geen natuurprofiel op het havo. Het extra vak moet sowieso aansluiten op de profielen op het havo.