Wet proactieve dienstverlening SZW
Reactie
Naam | Gemeente Súdwest-Fryslân (A Strampel) |
---|---|
Plaats | Sneek |
Datum | 20 maart 2024 |
Vraag1
1. Wat vindt u ervan dat UWV, de SVB en gemeenten zelf mogen onderzoeken of iemand misschien een uitkering of andere ondersteuning kan krijgen?2. Wat vindt u ervan dat UWV, de SVB en gemeenten zelf contact mogen zoeken met mensen die waarschijnlijk wel een uitkering of ondersteuning kunnen krijgen, maar daar niet om gevraagd hebben?
(1) Wat vindt u ervan dat UWV, de SVB en gemeenten zelf mogen onderzoeken of iemand misschien een uitkering of andere ondersteuning kan krijgen.
Deze wetswijziging zou een grote stap zijn in het aanpakken van het niet-gebruik van regelingen. Als iedereen die recht heeft op een regeling rechtstreeks benaderd kan worden, dragen we bij aan het vergroten van de bestaanszekerheid van onze inwoners.
Zoals wij het wetsvoorstel nu interpreteren, kunnen wij als gemeente direct vanuit SUWI de gegevens gebruiken en op die manier mensen heel gericht helpen. Als dit niet het geval is, is de vraag welke mogelijkheden de gemeente wel heeft om rechthebbende te benaderen, anders dan de mogelijkheden die we nu als gemeente al hebben. We verwachten dat er een duidelijk hernieuwd kader komt wat betreft raadpleging SUWI zodat de privacy van onze inwoners geborgd blijft.
Een tweede stap is dat inwoners de regelingen daadwerkelijk gaan aanvragen. Vanwege o.a. drempels en wantrouwen is dat niet altijd vanzelfsprekend. Dit vraagt om een actieve rol en vaak een persoonlijke benadering van/door gemeenten. Het is belangrijk om ook hier aandacht voor te blijven houden.
(2) Wat vindt u ervan dat UWV, de SVB en gemeenten zelf contact mogen zoeken met mensen die waarschijnlijk wel een uitkering of ondersteuning kunnen krijgen, maar daar niet om gevraagd hebben?
Het actief mogen benaderen van inwoners die waarschijnlijk recht hebben op een uitkering of ondersteuning zal van grote invloed zijn op de werkwijze van ons als gemeente. Het vraagt een andere manier van benaderen van onze inwoners en andere werkprocessen. We zien daarbij de toegevoegde waarde van de wetswijziging met betrekking tot het vergroten van de bestaanszekerheid. Het vergroten van de bestaanszekerheid zien wij als zwaarwegend argument in het ongevraagd benaderen van de inwoners. Daarbij is de opt-out clausule voor ons van grote waarde. Wij zouden pleiten voor een goed bereikbare opt-out, zodat mensen zich ook al voor het eerste contact uit kunnen schrijven. Zo voorkom je dat mensen zich aangetast voelen in hun privacy.