Wetsvoorstel profielen vmbo

Reactie

Naam Waldheim-mavo / Kers & Kers Loopbaancoaching (BHRM ARCF Kers)
Plaats Baarn / Apeldoorn
Datum 21 mei 2014

Vraag1

Met dit wetsvoorstel worden de huidige sectoren en afdelingen in het vmbo vervangen door profielen.

Wat vindt u van de invoering van de tien voorgestelde profielen in de basisberoepsgerichte, de kaderberoepsgerichte en de gemengde leerweg?

Profielen cq. profielvakken beroepsgerichte/gemengde leerweg
01. Bouwen, wonen en interieur;
02. Produceren, installeren en energie;
03. Mobiliteit en transport;
04. Media, vormgeving en ICT;
05. Maritiem en techniek;
06. Zorg en welzijn;
07. Economie en ondernemen;
08. Horeca, bakkerij en recreatie;
09. Landbouw, natuurlijke omgeving en voedsel;
10. Dienstverlening en producten.
Het is een mooi streven, maar praktisch niet haalbaar voor een VMBO-TL school om dit aan te bieden. Hoe moeten leerlingen van 11 t/m 18 jaar nu die praktijkervaringen opdoen als dit niet binnen de eigen school kan?

Vraag2

Wat vindt van de invoering van de voorgestelde profielen in de theoretische leerweg?

Profielen theoretische leerweg
01. Natuur en techniek;
02. Zorg en welzijn;
03. Economie en ondernemen;
04. Landbouw, natuurlijke omgeving en voedsel
Ik zou graag willen zien dat de sectoren en profielen geheel los worden gelaten. Laat leerlingen zelf de vakken kiezen die ze willen, los van de verplichte keuzemogelijkheden binnen een sector of profiel. Juist omdat het voor de doorstroom VMBO-MBO totaal niet uitmaakt. Daarbij sluiten de huidige sectoren en de nieuwe profielen niet goed aan bij doorstroom VMBO-Havo.

Vraag3

Wat vindt u er van dat loopbaanoriëntatie- en begeleiding (lob) een verplicht onderdeel wordt van alle profielvakken?
Ik sta hier 200% achter. In alle vakken moet LOB een centraal onderdeel worden. Een vakdocent moet aan de leerlingen kunnen uitleggen wat de meerwaarde is van zijn/haar vak, welke opleidingen en beroepen daarbij passen en vakoverstijgende LOB opdrachten kunnen uitvoeren in de lessen. De decaan zou dan de rol moeten krijgen van LOB coördinator om dit proces aan te sturen en te ontwikkelen.

Vraag4

a. Wat vindt u er van dat scholen vrij zijn in hun aanbod van beroepsgerichte keuzevakken?

b. Wat vindt u er van dat de beroepsgerichte keuzevakken elk afzonderlijk worden afgesloten met schoolexamens?
Het idee van keuzevrijheid is mooi. In de praktijk zal het alleen zo zijn dat veel 'nieuwe' keuzes niet aangeboden gaan worden omdat het in het huidige schoolgebouw niet haalbaar is.

Vraag5

a. In hoeverre denkt u dat - door de invoering van beroepsgerichte profielen en een vrij aanbod van beroepsgerichte keuzevakken - de doelen van deze wet:
- Vernieuwde beroepsgerichte programma’s
- Overzichtelijk aanbod
- Organiseerbaar aanbod
- Aansluiting op de regio
- Profilering van scholen
- Maatwerk voor alle leerlingen
- Divers aanbod
gehaald worden?

b. Kunt u per doel aangeven waarom u tot uw inschatting bent gekomen?
Ik denk dat ze allemaal niet gehaald worden. In plaats van nog meer verplicht te stellen kun je beter de mogelijkheid aanbieden om scholen meer vakken te mogen laten aanbieden. Chinees, Spaans, ondernemen, media... dit zijn vakken die nu nog niet tot nauwelijks binnen het VMBO worden aangeboden. Ik zou graag zien dat leerlingen gewoon 5 tot 10 vakken kunnen kiezen die ze willen. Dit pakket voldoet aan alle doelen, maar juist door minder regels en kaders en meer openheid, helderheid en flexibiliteit.

Vraag6

Wat vindt u van de voorgestelde omzetting van huidig aanbod naar nieuw aanbod (zie paragraaf 3.4.1 van de memorie van toelichting en de artikelsgewijze toelichting bij artikel XII van het concept-wetsvoorstel)?
Onzinnig en onduidelijk. Waarom nog meer regels als het zelfde doel bereikt kan worden met minder regels. Geen sectoren, geen profielen, slechts het x aantal vakken naar keuze. Daarbij kunnen scholen gestimuleerd worden om wel nieuwe vakken aan te bieden. Iets wat nu vaak nog niet mag.

Vraag7

Heeft u nog andere opmerkingen bij dit wetsvoorstel?
Ik moet mijn leerlingen vertellen dat voor de doorstroom naar het MBO vanuit VMBO-TL het totaal niet uitmaakt welke sector je hebt gekozen. Ze mogen alle MBO opleidingen kiezen. Alleen voor de Havo is dit wel belangrijk. Daar moet het vakkenpakket op afgestemd worden.
Eigenlijk heel onzinnig. Loslaten die handel en laat leerlingen zelf sturing geven aan hun loopbaan door zelf de vakken te laten kiezen die ze willen leren. Dat is pas maatwerk!