Wetsvoorstel afschaffing lijstencombinaties

Reactie

Naam ir. M.A. de Jong
Plaats 's-Gravendeel
Datum 24 juli 2015

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel tot wijziging van de Kieswet in verband met het afschaffen van de mogelijkheid om lijstencombinaties aan te gaan.
Wordt hier nu een probleem opgelost? Het aangaan van een lijstverbinding heeft zijn functie in het zichtbaar maken van politieke verwantschap en voorgenomen politieke samenwerking. Prima toch? . Mogelijk is die functie in de gemeentepolitiek en in de provincie beter zichtbaar dan in de Tweede Kamer. Reden genoeg om de mogelijkheid tot lijstverbinding te handhaven
Daarnaast helpen lijstverbindingen om de weeffout van onevenredige volksvertegenwoordiging te beperken. Het bestaande systeem voor restzetelverdeling is niet evenredig. In de toelichting wordt met omhaal van woorden aangegeven dat er aan ieder systeem voor restzetelverdeling wel nadelen kleven, maar steekhoudende argumenten voor het huidige systeem zijn niet te vinden.

Het meest eenvoudig en eerlijk is het systeem van rekenkundig afronden. Dat leren scholieren op de middelbare school al. Het systeem van grootste gemiddelden is een creatieve manier van afronden die ik verder nog nergens tegengkomen ben. Ik begrijp niet dat dit systeem er ooit ingekomen is en nog gehandhaafd blijft. Behalve natuurlijk omdat het grote partijen extra zetels oplevert. En alle grote partijen samen hebben al snel de meerderheid.
Ik kan me niet voorstellen, dat iemand zich democraat noemt en tegelijkertijd het systeem van grootste gemiddelden voor de verdeling van restzetels ook 'meest democratisch' noemt.

Conclusie: de mogelijkheid tot lijstverbindingingen al afgeschaft moet worden, dan alleen als de verdeling van restzetels ook eerlijk plaatsvindt.