Wetsvoorstel afschaffing lijstencombinaties
Reactie
Naam
|
P. Kranendonk
|
Plaats
|
Ridderkerk
|
Datum
|
13 juli 2015
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel tot wijziging van de Kieswet in verband met het afschaffen van de mogelijkheid om lijstencombinaties aan te gaan.
Partijen kiezen bewust voor een lijstverbinding of juist niet. Uit eigen ervaring kan ik melden dat daar een heel proces aan vooraf gaat om uiteindelijk een keuze te maken. Het is juist mooi dat partijen die zich ideologisch aan elkaar verwant weten, maar waarbij samengaan een stap te ver is op deze manier toch samenwerken. We lossen verder ook geen probleem op door de lijstverbindingen af te schaffen. Een veel gehoord argument dat het alleen gunstig is voor kleine partijen is niet geheel juist. Als we kijken naar de landelijke verkiezingen dan zien we vaak dat het juist wat kleinere en meer ideologische partijen zijn die voor een lijstverbinding kiezen. Maar bij gemeentelijke verkiezingen zie je ook regelmatig dat grote (lokale) partijen voor een lijstverbinding kiezen om zo meer kans te maken op een restzetel. En daarbij zie je ook heel goed verschillen. Zo werkt D66 in de ene plaats wel samen met GroenLinks en de andere plaats weer niet. Zo heeft in een andere plaats de ChristenUnie en de SGP jarenlang geen lijstverbinding gehad en heeft men daar bij de laatste verkiezingen juist wel voor gekozen.
Dit 'probleem' aanpakken is weer typisch zo'n voorbeeld van een probleem oplossen wat niemand als een probleem ervaart dan alleen de wat grotere partijen die een restzetel aan zich voorbij zien gaan. Het Burgerforum Kiesstelsel heeft zich in 2006 ook al gebogen over de vraag wat voor Nederland het beste Kiesstelsel zou zijn. Toen is ook niet geconstateerd dat lijstverbindingen als een probleem ervaren worden. Het Burgerforum heeft zelfs geadviseerd om de restzetels te verdelen volgens de methode van grootste overschotten.
Mijn advies zou zijn, probeer geen probleem te maken van wat op dit moment geen probleem is. Maar probeer juist een oplossing te verzinnen waarbij afsplitsingen ontmoedigd zo voorkomen kunnen worden.