Wetsvoorstel dieraantallen en volksgezondheid

Reactie

Naam Internetconsultatie wet Dieren H.G. Hoogervorst
Plaats Baarle-Nassau
Datum 11 juli 2014

Vraag1

Wat is uw mening over het wetsvoorstel dieraantallen en volksgezondheid?
Aan: de Minister en de Staatssecretaris van Economische Zaken

Betreft: reactie op het wetsvoorstel wijziging Wet dieren (internetconsultatie)


Geachte Minister, geachte staatssecretaris,

Hiermee reageer ik op het wetsvoorstel wijziging Wet dieren betreffende de regulering van de productierechten in relatie tot de volksgezondheid.

Het wetsvoorstel zoals dat nu voor ligt is mijns inziens ontoereikend om tot een duurzame oplossing te komen van de (kostbare) problemen waarvoor de intensieve veehouderij de Nederlandse samenleving stelt.

De omvang van de vee-industrie gaat de draagkracht van het leefmilieu in ons land ver te boven. Een vermindering van de veestapel is dan ook dringend nodig.

Het kan toch niet zo zijn dat om economische redenen de volksgezondheid in gevaar wordt gebracht, het leefmilieu wordt verontreinigd, het landschap wordt aangetast en aan natuur en biodiversiteit onherstelbare schade wordt toegebracht. Daarbij komt nog dat de vee-industrie de staat jaarlijks tientallen miljoenen euro's aan subsidies kost.

De antibiotica resistente bacteriën die in de vee-industrie wijdverbreid zijn en die van dier op mens kunnen worden overgedragen zijn een groot risico voor de volksgezondheid in Nederland, en in het verlengde daarvan ook voor de Nederlandse economie als geheel. Daarom verzoek ik u met klem om:

1) Het voorbeeld van Noorwegen te volgen. Dat wil zeggen alle veehouderijen te controleren op antibiotica resistente bacteriën en veehouderijen waar de aanwezigheid van antibiotica resistente bacteriën wordt vastgesteld te saneren.

2) Ten behoeve van een duurzame (economische) toekomst de intensieve veehouderij in Nederland te verbieden en uitsluitend nog grondgebonden veehouderij met een gesloten kringloop toe te staan.

Genoemde twee maatregelen zijn niet alleen noodzakelijk vanwege de risico's voor de volksgezondheid. Als de factor arbeid door antibiotica resistente bacteriën op grote schaal wordt uitgeschakeld, dan raakt de Nederlandse economie pas echt in een dal.

Ik verzoek u mijn zienswijze te overwegen en het wetsvoorstel dienovereenkomstig aan te passen.

Inmiddels verblijf ik, met vriendelijke groet,
Heleen Hoogervorst,
Baarle-Nassau,10 juli 2014