wetsvoorstel versterking bestrijding computercriminaliteit

Reactie

Naam Open uw ogen Q.P. de Klonia
Plaats Purmerend
Datum 1 augustus 2010

Vraag1

Heeft u opmerkingen bij het wetsvoorstel?
Als u reageert wordt u verzocht uw commentaar helder en beknopt te formuleren en te voorzien van een duidelijke motivering.
Democratie? Vrij land? Dit wetsvoorstel heeft niets te maken met computercriminaliteit, maar met het afnemen van onze vrijheid. Onze vrijheid om de onjuistheden aan het licht te brengen van wat ons vertelt word in de mainstream media. Ons nieuws in Nederland (kranten, tv, radio) komt rechtstreeks uit Amerikaanse en Britse persberichten en dit word zonder naar waarheid te checken aangenomen als waarheid. Dit zorgt ervoor dat wij als burgers continu in de maling genomen worden en informatie tot ons krijgen die niet juist is. Internet is het vrije woord en iedereen kan daar zijn visie in kwijt. Als dit gecensureerd gaat worden, zonder dat er een rechter naar kijkt, krijgen wij als burgers alleen nog maar het nieuws tot ons dat de hoge heren (lees: de mensen die de media in het bezit hebben) ons willen laten weten. Elk woord dat op internet verschijnt tegen de door de media uitgebrachte waarheid, zal worden gezien als criminele gedachten en niet op internet komen alsmede van internet worden verweiderd. Mindcontrol heet dit. We kunnen er niet op rekenen dat het OM een onafhankelijke beoordeling kan maken van de vraag of een bepaalde website een beroep kan doen op de vrijheid van meningsuiting. Het OM heeft immers tot taak het strafrecht te handhaven.
Het schrappen van voorafgaande toetsing is niet noodzakelijk. Het OM kan websites nu al verwijderen of blokkeren, maar gelukkig nadat een rechter dat heeft getoetst. Uit de ervaring met deze bevoegdheid van de afgelopen jaren, blijkt dat er geen enkele noodzaak is om die toetsing te schrappen. Een rechter kan bovendien als dat nodig zou zijn heel snel zijn oordeel geven over een verzoek van het OM.
De regering negeert een wetenschappelijk advies uit 2007 hierover. Wetenschappers van de Universiteit van Tilburg adviseerden in 2007 in een rapport over de herziening van deze bepaling al dat deze rechterlijke toetsing moet worden gehandhaafd (PDF, p. 44).
In een rechtsstaat hoort de rechter de uitoefening van vergaande bevoegdheden van het OM zoals het op zwart zetten van een website vooraf te controleren.
Open alstublieft uw ogen voor het te laat is.