wetsvoorstel versterking bestrijding computercriminaliteit
Reactie
Naam | Ing B.W. Kemps |
---|---|
Plaats | SCHIEDAM |
Datum | 2 augustus 2010 |
Vraag1
Heeft u opmerkingen bij het wetsvoorstel?Als u reageert wordt u verzocht uw commentaar helder en beknopt te formuleren en te voorzien van een duidelijke motivering.
Dit lijkt mij een zorgelijke ontwikkeling. Het getuigt van kortzichtigheid van de opsteller van dit voorstel. Hierbij mijn bezwaren:
- Het in 1 voorstel behandelen van drie slechts zijdelings gerelateerde onderwerpen is een nare manier om tegenstanders zand in de ogen te strooien. Je kunt volledig langs elkaar heen praten met voor- en tegenargumenten. En als dit voorstel wordt afgewezen, dan is niet duidelijk wat het publiek van elk van de voorstellen afzonderlijk vindt. Zo kan je mensen woorden in de mond leggen.
- OvJ is geen rechter. Bij "overduidelijk" materiaal zoals kinderporno, heeft de politie al recht op te treden. Kennelijk gaat dit over ander "overduidelijk" materiaal, maar omdat dit niet scherp gedefineerd is, kan het alles zijn. Als je maar lang genoeg wacht zal een dergelijke wet wel misbruikt worden.
Mocht de OvJ hierbij een fout maken, dan leidt dit tot aansprakelijkheidsstelling van de staat, wat weer betaald wordt van mijn belasting. Nee. Laat een rechter dit beslissen.
- Het is al verboden gegevens van je werkgever te stelen. Dat het met de computer gemakkelijker wordt verandert de zaak wel, maar dit vereist geen aparte wetgeving. Ik ben overigens niet per definitie tegen dit voorstel, maar er moet goed worden nagedacht over de formulering. Je wilt geen aparte wetgeving voor verschillende media. Er moet eigenlijk geen verschil zijn tussen digitale of fysieke kopieen.
- Ik wil het recht hebben al mijn gesprekken op te nemen. Als ik een afspraak maak dan vind ik dat ik de relatie niet onder druk moet hoeven te zetten doordat ik moet melden dat ik het opnemen. Dat betekent niet dat ik het recht heb deze opnamen ongelimiteerd te gebruiken. Ook op de stem van anderen rust auteursrecht (vergelijkbaar met het portretrecht,) maar ik als individu moet dit kunnen.
Het is trouwens iets anders, wanneer mijn werkgever structureel opnames maakt of iets dergelijks. Het zou zo moeten zijn dat iemand het recht heeft zijn eigen gesprekken op te slaan en deze persoonlijk te bewaren. Mijns inziens zou er ook een opt-out moeten zijn: als ik aangeef niet te willen worden opgenomen komt het opnamerecht te vervallen.