wetsvoorstel versterking bestrijding computercriminaliteit
Reactie
Naam | FB Kraak |
---|---|
Plaats | Vleuten |
Datum | 2 augustus 2010 |
Vraag1
Heeft u opmerkingen bij het wetsvoorstel?Als u reageert wordt u verzocht uw commentaar helder en beknopt te formuleren en te voorzien van een duidelijke motivering.
Bits of Freedom heeft gelijk. De bevoegdheid om sites op zwart te zetten aan het OM geven werkt censuur in de hand en geeft de overheid meer macht in een tijd dat de overheid al te veel macht heeft.
Als een site daadwerkelijk onwettig materiaal bevat dan heeft het OM al wetsmiddelen om zoiets aan te pakken: Hetzij door via de normale wettige kanalen de eigenaar aan te klagen e.d. juridische stappen te ondernemen, hetzij via de ettelijke verdragen die soortgelijke stappen mogelijk maken tegen partijen in het buitenland.
Als een site geen onwettig materiaal en er dus geen normale juridische stappen kunnen worden genomen dan is het op zwart zetten van een site via een dergelijk censuur mechanisme mijns insziens net zo goed onwettig.
In beide gevallen voegt deze wetgeving niets toe.
Voor het restant - de kleine set sites die niet juridisch aanspreekbaar zijn - moet de burger zich ernstig afvragen welk van de twee kwaden erger is: De kans dat een kwaadwillende partij of groep binnen het OM in de toekomst (politieke) spraak op het internet censureert omdat de (technische en wettelijke) mogelijkheid bestaat, of de kans dat er ergens op het internet sites bestaan waar informatie op staat die onwettig of onwenselijk is en die niet via juridische stappen uit de lucht gehaald kan worden.
Mijns inziens is het laatste risico klein en op andere manieren aan te pakken dan via censuur. Het eerste risico is gezien de geschiedenis van internet filters echter heel erg hoog en niet aanvaardbaar.
Zelfs als er een absolute noodzaak zou zijn om het OM de bevoegdheid te geven sites te censureren (die noodzaak bestaat niet en zal ook nooit noodzakelijk zijn tenzij de noodzaak bestaat uit de noodzaak politieke tegenstanders te censureren) dan moet zulk een bevoegdheid toetsbaar, transparant en controleerbaar zijn in overeenstemming met de trias politica. Deze wetgeving verwijdert echter zulke "belemmeringen" en maakt het risico op misbruik als machtsmiddel alleen maar hoger.
Ik zeg nee tegen censuur.