Wet uitvoering maatregelen parlementaire enquête aardgaswinning Groningen

Reactie

Naam T Verhage
Plaats Bedum
Datum 19 juni 2024

Vraag1

Wilt u reageren op dit wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een document te uploaden.
Verbetering van de situatie in Groningen / noord Drenthe is volgens mij het doel. Zo'n rapport is geen doel op zich. Welke dingen liggen er in de nieuwe wet vast waardoor de minister gedwongen is om in te grijpen bij achterblijven van resultaten? En welke mogelijkheden krijgt de minister daarvoor?

Vraag2

Wat vindt u van het voorstel om met dit wetsvoorstel twee zorgplichten vast te leggen voor de Minister als coördinerende bewindspersoon voor het realiseren van voortgang op de generatielange aanpak?
Het woordje 'voortgang' is cruciaal. Ik lees bijvoorbeeld 'De resultaten worden elk jaar gepubliceerd in een rapport dat "Staat van Groningen" heet.' en denk: dat rapport is geen doel op zich, daar heeft niemand wat aan. Het gaat er om dat we structureel blijven verbeteren, en als uit de cijfers (opnieuw) blijkt dat herstel volkomen achterblijft bij de bedoelingen, dat er dan radicaal ingegrepen wordt om wél voortgang te krijgen in het herstel/de versterking. Of in dit geval: in de investeringen en projecten.

Vraag3

Wat vindt u van het voorstel om jaarlijks op basis van de "Staat van Groningen" de resultaten en effecten van het beleid te bespreken met bewoners, bestuurders en maatschappelijke partijen? Zijn er aandachtspunten die u mee wilt geven over de voorgestelde jaarlijkse gesprekscyclus rondom de "Staat van Groningen"?
Prachtig, maar bespreken is geen doel op zich. Voor(ui)tgang is het doel. Daar moet de wet op aansturen.

Vraag4

Wat vindt u van de onderwerpen waarover met dit wetsvoorstel jaarlijks in de "Staat van Groningen" wordt gerapporteerd? Mist u onderwerpen?
Rapportages zijn voor mij weinig relevant. Het gaat om wat er met de bevindingen / lessen gedaan wordt. Zie de antwoorden hierboven.