Wet seksuele misdrijven
Reactie
Naam | Terre des Hommes (Consultatiereactie Terre des Hommes D.J.C. Holleman) |
---|---|
Plaats | Den Haag |
Datum | 1 juni 2021 |
Vraag1
- Wat vindt u goed in dit wetsvoorstel en waarom?- Wat minder goed? En waarom vindt u dat?
- Sluit dit wetsvoorstel aan bij uw opvattingen over strafbaar seksueel gedrag?
- Wat vindt u van de nieuwe strafbaarstellingen van schuldaanranding, opzetaanranding, schuldverkrachting en opzetverkrachting?
- Wat vindt u van de nieuwe strafbaarstelling van seksuele intimidatie?
- Wat is een goede manier om informatie te geven en discussie te voeren over seksueel grensoverschrijdend gedrag?
- Wat is nodig voor een goede uitvoering van dit wetsvoorstel?
- Waar moet de voorlichting over deze wet zich op concentreren?
- Wat zou u de minister van JenV willen meegeven over dit wetsvoorstel?
Wat wij goed vinden:
Terminologie
In het wetsvoorstel is gehoor gegeven aan het eerdere advies om de term ‘jeugdprostitué(e)’ niet meer te gebruiken. In plaats daarvan wordt de term ‘seksuele handelingen met een minderjarige die zich hiervoor beschikbaar stelt tegen betaling’ gebruikt. Het gebruik van deze alternatieve term sluit aan bij de Nederlandse vertaling van de Terminology Guidelines for the Protection of Children from Sexual Exploitation and Sexual Abuse.
Betaling van seks met een minderjarige
Terre des Hommes is verheugd met de uitbreiding van seksuele misdrijven die het wetsvoorstel presenteert. Het huidige wetsvoorstel voorziet in een strafverzwaringsgrond voor betaling van seks met een minderjarige onder de leeftijd van 16 jaar in artikel 253 (lid 5).
Verbeterpunten:
Sextortion
Terre des Hommes is verrast dat er geen zelfstandige strafbaarstelling voor sextortion is opgenomen in het wetsvoorstel. De minister gaf namelijk in februari 2020 in een brief aan de Tweede Kamer over seksuele intimidatie aan dat: “onvrijwillige webcamseks, seksuele afpersing via de webcam, de zogeheten ‘sextortion’, en al die zaken straks een duidelijke en herkenbare plaats in het Wetboek van Strafrecht krijgen, maar dat komt straks met het wetsvoorstel Modernisering van de zedentitel.” Het wetsvoorstel voorziet echter niet in een zelfstandige strafbaarstelling voor sextortion. Zelfstandige strafbaarstelling is noodzakelijk, omdat sextortion zeer sterk de persoonlijke levenssfeer van slachtoffers raakt.
Voldoende capaciteit
Het wetsvoorstel introduceert nieuwe strafbare feiten waardoor slachtoffers, na intreding van het wetsvoorstel, van meer seksuele misdrijven een melding kunnen maken. Dit betekent meer werk voor uitvoerende organisaties, zoals de zedenpolitie. Terre des Hommes maakt zich zorgen over de capaciteit van de zedenpolitie om zaken tijdig en goed op te pakken. Uit de memorie van toelichting valt niet af te leiden dat er een hernieuwde aanpak komt die ziet op een verhoging van de circa 90 zedenrechercheurs waarvan 20 digitale rechercheurs. Wel wordt benoemd dat er flink geïnvesteerd is in de kwaliteit en kwantiteit van de taakuitvoering bij onder andere de zedenrecherche en de digitale recherche. Terre des Hommes blijft van mening dat deze toename niet voldoende is om het aantal meldingen van seksuele gedragingen die online worden gepleegd binnen een redelijke termijn te onderzoeken.