Tijdelijke wet testbewijzen covid-19
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Rijswijk
|
Datum
|
11 maart 2021
|
Vraag1
Er kan worden gereageerd op alle aspecten van het wetsvoorstel en de toelichting.
Ik ben het oneens met dit wetsvoorstel.
Het uitgangspunt 'onschuldig totdat het tegendeel bewezen is' lijkt een simpel uitgangspunt, maar het is wat ons van een samenleving tot een beschaving maakt. Wat zou het voor onze rechten, onze vrijheden, onze positie als burger tegenover instituten en de overheid en voor onze waardigheid betekenen als dit andersom zou zijn? Schuldig, totdat het tegendeel bewezen is. Dat is waar het nu naartoe gaat als het op onze gezondheid aankomt. Ongezond, totdat het tegendeel bewezen is. Terwijl verreweg de meeste mensen op deze planeet gezond zijn. Het is buitenproportioneel dat al die mensen nu aan moeten tonen dat zij gezond zijn. Dat zou het uitgangspunt moeten zijn en moeten blijven. Hoe kun je een ziekte/virus bestrijden met de visie dat elk persoon potentieel ziek/besmettelijk is en als zodanig wordt behandeld?
Dan de test; deze is niet 100% betrouwbaar, maar kan iemand wel verplichten tot een quarantaine. Daarbij is de test een momentopname en toont het de aanwezigheid van virusdeeltjes aan, maar toont het niet per se besmettelijkheid aan.
Losstaand van het gegeven dat ik dit wetsvoorstel onder alle huidige omstandigheden afkeur, enkele vragen die ik graag beantwoord zou zien:
1) Wat is de gezondheidswinst? Kan deze gezondheidswinst op andere manier worden aangewend? Is deze gezondheidswinst afgezet tegen de economische en psychologie-sociale gevolgen?
2) Hoe wordt de tijdelijkheid van deze wet gewaarborgd? Uiteindelijk is namelijk alles in de geschiedenis tijdelijk.
3) Waar is de grens qua overheidsinmenging? Heeft de overheid nu mandaat verworven om dit soort draconische maatregelen ook tijdens een griepgolf te treffen, of tijdens elke andere situatie die de zorg dreigt te overbelasten?
4) Heeft de overheid al een 'routekaart' opgesteld wanneer en op welke wijze zij deze tijdelijke situatie wenst te verlaten?
5) Wat wordt beoogd met dit wetsvoorstel? Bij welke criteria, cijfers en/of resultaten ziet men dit wetsvoorstel als 'geslaagd'?
6) Hoe wordt de betrouwbaarheid van de testuitslag geborgd nu zij op grote schaal ingezet dreigt te worden? Volgt een klinische diagnose?
Ik laat nog vele aspecten buiten beschouwing in deze toelichting, maar al in al ben ik van mening dat dit virus in haar (gelukkig milde) hoedanigheid geen gegronde basis vormt voor een herinrichting van de samenleving.