Tijdelijke wet testbewijzen covid-19

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Haag
Datum 10 maart 2021

Vraag1

Er kan worden gereageerd op alle aspecten van het wetsvoorstel en de toelichting.
Ik heb als jurist grote moeite met dit wetsvoorstel.

Allereerst de proportionaliteit en subsidiariteit: waarom is dit nodig? Dat wordt niet uitgelegd. Het is niet proportioneel om mensen te verplichten te testen dan wel te vaccineren om toegang te krijgen tot het openbare leven als de volksgezondheid niet in het geding is. Bij een voldoende vaccinatiegraad/lege ziekenhuizen mag dit hele verhaal dus al niet opgaan. Harde getallen worden niet genoemd in het wetsvoorstel. Wanneer is de epidemie afgevlakt? Bovendien: moet ik in Maastricht een testbewijs produceren als er een epidemie gaande is in Groningen? Het lijkt mij van niet, maar ook dat is niet genoemd. De uitleg over de subsidiariteit is derhalve onvoldoende aanwezig. Bovendien: waarom wel dit soort verplichtingen bij corona maar niet zoiets bij een mazelen- of pokkenuitbraak?

Dan ook de privacy-aspecten: er wordt mogelijk langs het feit gegaan dat mensen nog altijd fysiek naar de teststraat moeten als zij zich niet laten vaccineren. Gezien de negatieve sfeer die door de minister van VWS wordt neergezet omtrent mensen die zich niet laten vaccineren kan dat een vervelende bezigheid worden. Daarnaast zullen mensen proberen toch toegang te krijgen bij rode schermpjes. Ook dat is (meer dan) vervelend.

Daarnaast het advies van de Gezondheidsraad en het SER: waarom wordt niet opgevolgd? Waarom is er niets opgenomen over de tijdelijkheid/voorwaarde aan aantallen gevaccineerden zodat dit stopt? Waarom gaat de overheid private ondernemingen verplichten om hiermee te werken terwijl het advies luidde om die keuze aan private ondernemingen te laten?

Ook een pijnpunt is de tijdelijkheid: wanneer houdt dit op? Er is niet duidelijk omschreven wanneer de epidemie geluwd is dan wel in een oplaaiende fase is. Zo kan dit een permanente verplichting worden waar grote groepen Nederlanders ernstig door worden benadeeld.

Tot slot de praktische uitwerking: bij 100000 testen per dag en een geldigheid van 24/48 uur voor het bewijs kan een volwassen Nederlander misschien 1x per 6/8 weken een testbewijs bemachtigen, als het evenredig verdeeld zou worden. Of is het: wie het eerste komt wie het eerste maalt? Worden de tests evenredig verdeeld over Nederland of krijgt de Randstad er meer?