Tijdelijke wet testbewijzen covid-19

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Epe
Datum 10 maart 2021

Vraag1

Er kan worden gereageerd op alle aspecten van het wetsvoorstel en de toelichting.
Schandalig dat dit überhaupt een punt van overweging is. Allereerst omdat een demissionair kabinet een dergelijk vergaand besluit niet zou moeten nemen vanwege de aard en karakter er van. Het is een uitermate controversieel besluit.

Daarnaast bevordert een dergelijke wet een tweedeling in de maatschappij. Er zijn gegronde redenen voor een dergelijke wet en tweedeling. De werking is uitermate disproportioneel zijn. Het is een vertoon van minachting van de burger en werkt ondermijnend voor het vertrouwen in de politiek.

Natuurlijk moet er een vaccin beschikbaar zijn voor hen die zich daardoor weerbaarder en veiliger voelen, zij kunnen zich dan weer mengen in de maatschappij. Maar ons 'vrije' Nederland dient ook ten alle tijden te respecteren dat medische handelingen onder eigen keuze én verantwoordelijkheid vallen, waarmee iedere burger zich mag beroepen op artikel 11 van de grondwet. Daarnaast dient men zich te realiseren dat iemand die op dit moment een vaccinatie weigert, niet per definitie een 'anti-vaxxer' is maar in de meeste gevallen terughoudend is omdat het een experimenteel MRNA vaccin betreft waarvan op zowel korte- als lange termijn nauwelijks iets bekend is over de bijwerkingen- en gevolgen. Dit zou wellicht anders zijn geweest bij een 'traditioneel' vaccin, bovendien wil ik nogmaals het woord 'experimenteel' benadrukken -zoals ook erkent door Hugo de Jonge - aangezien bijv BioNtech Pfizer pas op 27 januari 2023 de derde testfase officieël afrond en de goedkeuring door de EMA van tijdelijke aard is.

Iedereen weet dat het virus een gezondheidsrisico brengt. Zij die zich daar tegen willen wapenen, kunnen zich vaccineren. Anderen die om welke reden dan ook het vaccin weigeren of nog even aan willen kijken, zijn zelf in staat een risicoafweging te maken of zij wel of niet willen participeren in de maatschappij zonder daar een testbewijs voor te hoeven overleggen. Heb je klachten? Dan blijf je thuis en test je alsnog. Ben je klachtenvrij? Dan kun je gewoon participeren, zonder dat daar een bewijs in welke vorm dan ook tegenover staat. Met daarnaast eventueel een separaat dagdeel waarin nog steeds voorzorgsmaatregelen genomen worden, zodat een kwetsbaar of bang persoon (gevaccineerd of niet gevaccineerd) alsnog de mogelijkheid krijgt om in de maatschappij te participeren (en grotere vrijheden te ervaren dat nu in volledige lockdown het geval is). Net zoals we eerder ook het 'ouderenuurtje' hadden in de supermarkten.