Tijdelijke wet testbewijzen covid-19
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Lelystad
|
Datum
|
9 maart 2021
|
Vraag1
Er kan worden gereageerd op alle aspecten van het wetsvoorstel en de toelichting.
Goede zaak dat de testsamenleving op gang komt. Ondernemers snakken naar ademruimte en dit is het enige effectieve middel ertoe. Daarnaast gaan wij burgers het nut ervan inzien als hierdoor meer kan.
Hou wel de privacy goed in de gaten. Verdeel desnoods de gegevens van de burgers in meerdere databases, zodat bij een hackaanval of een niet waterdicht privacyprotocol niet in één keer de gegevens van miljoenen op straat liggen. Zorg ervoor dat je lang genoeg de maatregelen kunt nemen totdat de vaccinatiegraad hoog genoeg is om in het algemeen af te schalen, maar hou ook het belang van de grondrechten in de gaten, dus hou m.i. 1 augustus a.s. aan als datum dat deze wet uiterlijk mag gelden.
Vandaag was er ook een mededeling van het OMT dat de treinen te vol zijn. Kan voor het OV het testbewijs ook geregeld worden voor niet-essentiële reizen? Het OV heeft al sowieso iets afwijkende protocollen voor coronamaatregelen in de publieke binnen- en buitenruimte, dus waarom niet ook maatwerk waarin de voordelen van massaal testen en vaccineren worden meegenomen?
Dit kan vrij simpel gehandhaafd worden door de controleurs, zeker in de trein. Laat in de trein, tram of metro als klant bij de conducteur of voor het instappen in de bus bij de chauffeur of een groen scherm van checkapp zien of een werkgeversverklaring, mantelzorgersverklaring of een ander soort gezondheidsverklaring die geldig is. Dagjesmensen die geen gevaar voor de gezondheid zijn kunnen dan zonder risico reizen (ook als ze stiekem een niet-noodzakelijke reis maken) en essentiële reizigers hebben die papieren op zak of ze kunnen overleg plegen met de conducteur of chauffeur/machinist toestemming vragen mee te reizen als de nood heel hoog is, zoals bij een terminaal ziek familielid.
Heeft de reiziger die niet bij zich en geen geldige reden, dan kan in het geval van de trein door een BOA een UVB (uitstel van betaling) worden uitgeschreven met recht op bezwaar achteraf met bijbehorende protocol de trein te verlaten. In het geval van de bus kan de reiziger geweigerd worden. Dat kan gezien worden als discriminatie, maar op grond van agressie en het niet navolgen van de coronamaatregelen voor het OV (dat in dit voorstel een uitbreiding van maatregelen is bij de mondkapjesplicht) mag de buschauffeur sowieso mensen de bus weigeren te betreden.