Tijdelijke wet testbewijzen covid-19
Reactie
Naam
|
René Broeders
|
Plaats
|
Rotterdam
|
Datum
|
13 maart 2021
|
Vraag1
Er kan worden gereageerd op alle aspecten van het wetsvoorstel en de toelichting.
Korte reactie - uitgebreide reactie in bijgevoegd document.
Ik vind het lastig om in een paar woorden een reactie te geen op zo'n groot onderwerp. Ik wil mijn reactie graag opdelen in de zakelijk/wettelijke kant en de gevoelsmatige kant.
Zakelijk/wettelijk.
Tot voor kort was het vanzelfsprekend, dat ieder individu zelf beschikt over zijn eigen lichaam, zich vrij kan verplaatsen en naar elke locatie kan gaan, ter ontspanning of voor scholing, tenzij hij een uitdrukkelijk gebieds- of locatieverbod heeft of in de gevangenis zit.
Daar dreigt nu ingrijpend verandering in te komen.
Ik vind, dat de overheid nooit hierin mag ingrijpen en de burger zelf verantwoordelijk is voor hoe, waar en wanneer hij deel wil nemen aan de samenleving.
Natuurlijk komt dan het argument naar boven dat de samenleving/de kwetsbaren beschermd moeten worden. In uitzonderlijke gevallen kan ik me hier iets bij voorstellen: iemand heeft open tbc, iemand is zo psychisch in de war dat hij andere mensen iets wil aandoen, iemand wil een aanslag plegen.
Maar bij een virus, wat tot nu toe geen of een lichte oversterfte laat zien staan de voorgenomen overheidsmaatregelen in geen enkele verhouding tot de kwaal.
Gevoelsmatig.
Als theatermaker weet ik hoe belangrijk het is om bezoekers van voorstellingen in een goede sfeer te ontvangen. Dit maakt of breekt een voorstelling. Hetzelfde geldt natuurlijk voor uit eten of naar de film gaan, ja zelfs voor onderwijs genieten.
Als je rond het bezoeken aan dat soort instellingen een heel circus gaat optuigen van testen, vaccinatiebewijzen tonen, tijdsloten plannen en een beperkt aantal mensen binnenlaten blijft er van een fijne sfeer weinig over.
Tenslotte is het de vraag of je met dit soort maatregelen misschien een schijnveiligheid creëert. Het is nooit zeker, of zich in een 'beschermde' ruimte besmette personen bevinden. Er zijn vals-positieven en vals-negatieven bij testen en het is nog niet duidelijk of je na een inenting nog besmettelijk kunt zijn. Het zal ook zeker zo zijn, dat als je een veilige omgeving suggereert, de mensen minder voorzichtig zijn in hun gedrag, wat wellicht weer extra risico's met zich meebrengt. En als je de verantwoording helemaal weg neemt bij de samenleving, kun je ook niet verwachten dat burgers zich verantwoordelijk gedragen.
Kortom: ik ben tegen het wetsvoorstel.
Bijlage