Wet toekomst pensioenen
Reactie
Naam
|
Harrie Emmens
|
Plaats
|
Hengelo Ov
|
Datum
|
23 december 2020
|
Vraag1
Graag vernemen wij uw reactie op het wetsvoorstel.
Mijn reactie op de Memorie van Toelichting Hoofdstuk 4 Wijziging Financieel toetsingskader
De huidige taken van De Nederlandse Bank veroorzaken een belangenverstrengeling en moeten derhalve aangepast worden. Dat zijn:
1) In opdracht van de Europese Kredietbank moet ze tegen bijna gratis geld oftewel tegen rente 0,2% staatsleningen aanbieden.
2) Ze stelt de rekenrente voor de pensioenen vast op basis van die rente, want dat zou een risicoloze belegging voor de pensioenfondsen zijn.
3) Ze is toezichthouder op de pensioenfondsen.
Met deze taken treedt er een belangenverstrengeling op van de Nederlandse Bank op. Immers de belangen van de Europese Kredietbank en de pensioenfondsen in Nederland zijn wezenlijk verschillend.
De marktrente als laagste rekenrente van de wereld klopt niet. De basis daarvoor zou volgens De Nederlandse Bank zijn omdat door de pensioenfondsen aan de deelnemers pensioenen zouden zijn toegezegd. Door het ontbreken echter van een bijstortingsverplichting van de werkgevers bij tekorten van een pensioenfonds, het ontbreken van kostendekkende pensioenpremies, en de mogelijkheid van kortingen door de pensioenfondsen op basis van de Pensioenwet kan er geen sprake zijn van een gegarandeerd pensioen. Dat is hooguit een indicatie of een streefpensioen.
MIJN OPLOSSING VOOR DE VASTSTELLING VAN DE REKENRENTE
Stel een commissie samen met een vertegenwoordiging van de regering, de pensioenfondsen en van de pensioendeelnemers met slechts een adviestaak voor de Nederlandse Bank om jaarlijks de rekenrente vast te stellen voor de pensioenfondsen.
OVER REKENRENTE
Bij het bepalen van de rekenrente voor de pensioenfondsen moet er een balans zijn tussen uitbundigheid en voorzichtigheid. Bij een te hoge rekenrente bestaat het gevaar van te weinig geld in kas bij tegenvallende beleggingsresultaten. Dit is ten nadele van jongere generaties en wordt bijvoorbeeld door De Nederlandse Bank benadrukt. Bij een te lage rekenrente daarentegen is de kans reëel dat er zeer veel geld in kas is in de nabije toekomst. Dit is ten nadele van de oudere generaties aangezien zij van hun inleg dan niet meer kunnen genieten omdat ze er niet meer zijn of nog relatief kort te leven hebben.
Overigens is wel verrassend dat via onderzoek is aangetoond dat de zogenaamde risicovrije beleggingen als basis voor de rekenrente voor de pensioenen van De Nederlandse Bank een hogere variantie van de rendementen hebben en dus ‘riskanter’ zijn dan de risicovolle beleggingen.