Wet toekomst pensioenen

Reactie

Naam E.J. de Haan
Plaats Rotterdam
Datum 27 januari 2021

Vraag1

Graag vernemen wij uw reactie op het wetsvoorstel.
Onderdeel invoeren flatrate voor werkgevers met een gestaffelde beschikbare premieregeling (in het algemeen betrekking hebbende op werkgevers niet onder onder een CAO vallend en/of verplicht bedrijfstak - of beroepspensioenfonds).
In de huidige gestaffelde regelingen wordt rekening gehouden met looptijd en rendement. In het wetsontwerp gaat voor nieuwe deelnemers de flatrate gelden. Bestaande deelnemers vallen onder de uitzonderingsregeling zoals toegekend door minister Koolmees. De reden voor nieuwe toetreders verplicht in een flatrate ontgaat mij volledig. Onderstaand een aantal gevolgen van dit besluit:
- werknemer heeft nu een individuele pensioenpot geënt op leeftijd en levensverwachting. Precies zoals het zou moeten. Daar wordt een streep doorgezet.
terug in de tijd dus.
- Een werkgever zal kijken naar de gemiddelde pensioenlasten die er nu zijn. Eventueel met een kleine leeftijdscorrectie. Een maximum van 30% premie van de pensioengrondslag zal vrijwel geen werkgever gaan aanbieden. Eerder de helft. Dat gaat gevolgen krijgen ook voor jongere werknemers. Iedereen gaat minder pensioen opbouwen op deze manier in de groep niet verplichte pensioenregelingen. Deze verschillen zijn bovendien groot.
- Ontslagvergoedingen voor maar zeker na 2026 zullen stijgen. Immers nieuwe deelnemers bij een andere werkgever gaan lagere pensioenen krijgen dan in de overgangsregeling toegestaan is. Dat zal meegenomen worden in vaststellingsovereenkomsten.
- De arbeidsmarkt gaat verstarren. Een 40 jarige die wil wisselen van baan bedenkt zich wel twee keer als de nieuwe pensioenregeling een flatrate zal zijn. Een verschil in kapitaal van € 100.000,-- zal zeker niet ongebruikelijk zijn. De arbeidsmobiliteit gaat afnemen.
- Werkgevers met een beperkte staffel mogen alleen op ondergeschoven punten wijzigen zonder verlies van het overgangsrecht. Dit gaat zorgen dat de pensioenopbouw minder zal gaan worden.
- Per saldo gaat een grote groep werknemers minder pensioen opbouwen. Het beroep op de staatkas gaat toenemen. Toeslagen, zorg etc.
Onverstandige en onlogische keuze om gestaffelde regelingen niet meer toe te staan. Juist deze voldeden volledig aan de wens van iedereen.