Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 27 oktober 2023

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Het is hoog tijd dat deze wet wordt doorgevoerd. Een groot deel van de zzp'ers loopt geen ondernemersrisico, maar betaalt wel te weinig belasting en premies. Dit is een groeiend probleem.

Het is een zorgwekkende ontwikkeling dat zogenaamde 'zzp-leerkrachten' voor de klas staan. Het budget van scholen gaat hierdoor op aan minder goede leerkrachten die nota bene nog veel meer krijgen voor hun werkzaamheden ook. Dit terwijl een vast gezicht voor de klas van groot belang voor een school en met name ook voor haar leerlingen. Bovendien worden alle extra, onbetaalde, activiteiten opgepakt door vaste krachten, zoals een leuk filmpje voor Sinterklaas . Zij leveren de toegevoegde waarde aan de school.

Dit betekent dat niet telkens eenmalig grote bedragen aan scholen moeten worden geschonken die opgaan aan nutteloze projecten, maar dat scholen structureel meer vaste krachten met een fatsoenlijk loon moeten kunnen aannemen. Dat betekent een vaste investering vanuit de overheid. Deze geldt ook voor de zorg. De bezuiniging die voor de kosten voor deze investering in vaste krachten kan worden gerealiseerd door geen basisbeurs te verschaffen, maar je wel aan de afspraken te houden, te weten: 1.) de lening is renteloos, 2.) de lening ligt niet aan de weg voor het verkrijgen van een hypotheek en 3.) de lening wordt afgelost naar draagkracht. De hoogte van de basisbeurs moet de norm zijn, zodat geen gigantische schulden worden opgebouwd.

De besparing in de zorg kan worden gerealiseerd door minder behandelingen voor vergoeding in aanmerking te laten komen door het schrappen van alternatieve behandelingen of het doorgaan met eindeloze tests.

De wildgroei van zzp'ers is een gevolg van jarenlange bezuinigingen enerzijds en anderzijds zware verplichtingen voor werkgevers. Zeker voor kleine werkgevers geldt dat de lasten van een zieke werknemer nauwelijks te dragen zijn. Daarbovenop komt de terugbetaling van de NOW die ook nauwelijks op te hoesten is. Introductie van redelijkheid en billijkheid in bestuursrecht lijkt mij essentieel om naar individuele casussen te kijken.

Ook voor zzp'ers in andere sectoren dan de zorg of het onderwijs geldt dat uitsluitend echte zzp'ers nog als zzp'er moeten kunnen doorgaan, maar niet zzp'ers die de core business van een bedrijf uitvoeren en dus feitelijk geen ondernemer zijn.