Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Reactie

Naam BVB maatzorg (Bram van Breda)
Plaats Oss
Datum 20 oktober 2023

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Er is al een tekort in de zorg. Dit lek wordt nog enigszins gedicht door het aantal zelfstandigen dat werkzaam is. 80 procent van de vaste personeelsleden werkt parttime. De hardwerkende zelfstandige die dit opvangt hoeft daar niet voor gestraft te worden.
Daarnaast geeft 40 procent van de zelfstandigen aan dat onvrede over het werkklimaat de directe reden is van uitdiensttreding en continuering in een andere hoedanigheid. Deze zelfstandigen zullen zeker niet allemaal terugkeren in vaste loondienst, wat het zorgtekort nog vele malen groter zal maken.
Tot slot wil ik melden dat schijnzelfstandigheid volgens de gegeven pijlers in het nieuwe wetsvoorstel erg moeilijk meetbaar zijn in de zorg. Ik werk zelf in de 24-uurszorg. Ik kan hier niet onderhandelen over taken of tijden, waar ik de gegeven diensttijd aanwezig zal moeten zijn (omdat er anders niemand is) en ik de gegeven taken ook uit zal moeten voeren (zorg en randvoorwaardelijke zaken is wat nodig is om cliënten/patiënten en het desbetreffende leven of huishouden draaiende te kunnen houden).