Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Nieuw-Beijerland
Datum 8 november 2023

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Dat de problemen aan de onderkant m.b.t. schijnzelfstandigheid, e.d., opgelost moeten worden, is duidelijk. Wat voor mij als ZZP-er aan de bovenkant echter heel vervelend is, is de doorlopende onduidelijkheid en al het gedoe over verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, pensioenen, enz.

Die dingen heb ik allemaal goed geregeld, maar als ik dit voorstel lees en alle berichten m.b.t. die arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en pensioenen, vraag ik me af of ik dan niet verplicht aan collectieve zaken mee moet gaan doen, die alles alleen maar veel duurder en ingewikkelder maken, terwijl de dekkingen veel lager worden.

Ga er nou eens vanuit, dat er ook heel veel mensen zijn, die terecht en bewust ZZP-er zijn en hun zaken goed geregeld hebben en zorg op alle fronten, dat deze mensen hun zelfstandigheid kunnen behouden zónder doorlopende onzekerheid en mét behoud van alles wat ze voor zichzelf al goed geregeld hebben.

Daarnaast heeft de overheid van het pensioen van ZZP-ers een totaal verkeerd beeld. In de analyses van de overheid telt alleen het normale pensioen mee, terwijl ZZP-ers hun pensioen op zoveel meer manieren kunnen regelen en dat vaak ook doen (lijfrentes, spaarpotjes, aflossing hypotheek, enz.).

Tenslotte: aan de ene kant worden zelfstandigen fiscaal al jaren onbeschoft hard aangepakt door het verlagen van de zelfstandigenaftrek en dat soort zaken en aan de andere kant vind dezelfde overheid, die dit doet, het gek dat diezelfde zelfstandigen minder ruimte hebben voor verzekeringen en pensioenen en moet dat probleem vervolgens worden opgelost. Elke langetermijnvisie ontbreekt bij de overheid, de echte problemen worden niet opgelost, maar alleen symptomen bestreden en dat zorgt vanzelf weer voor nieuwe problemen en zo gaan we maar door. Kijk naar de toekomst en probeer de arbeidsmarkt niet 30 jaar terug te krijgen!