Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden
Reactie
Naam
|
Care4 Group (M.J. van den Berg)
|
Plaats
|
Barendrecht
|
Datum
|
7 november 2023
|
Vraag1
Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
• Care4 Group vindt het van wezenlijk belang, voor een goed draaiende en wendbare economie, dat de arbeidsmarkt de mogelijkheid biedt voor flexibele arbeid. De huidige arbeidsmarkt bevat voor een steeds groter wordend deel medewerkers die flexibiliteit in hun werk heel belangrijk vinden. Het werken als zzp’er is een vorm van werken die deze flexibiliteit biedt. Voor veel zzp’ers biedt de voorgestelde wet geen duidelijkheid of zij hun werk nog als zzp’er kunnen voortzetten. Tegelijk worden ook andere maatregelen ingevoerd die flexibiliteit in het uitvoeren van werk steeds verder terug dringt. Voorbeelden hiervan zijn het werken als uitzendkracht wat steeds minder flexibiliteit biedt én het uitbannen van de 0-uren contracten. Ons inziens wordt hiermee voorbij gegaan aan de behoefte van de werknemer van nu en in de toekomst.
• Wij constateren dat werkinhoudelijke aansturing van de werkgever en de organisatorische inbedding van het werk of de werknemer, in de organisatie het zwaarst gaan wegen. Ondernemerschap is een onderbelicht onderdeel van de uitwerking. Care4 Group voorziet binnen de branches zorg en welzijn dat een groot deel van de huidige zzp’ers op basis van deze criteria niet langer als zzp’er hun werk kunnen verrichten. Verschillende onderzoeken tonen aan dat een groot deel van deze zorgmedewerkers niet in de zorg zal blijven werken wanneer dit niet langer als zzp’er mogelijk is. Wij voorzien met de invoering van deze wet een enorm risico op de continuïteit van de gezondheidszorg in Nederland. Veel zorgorganisaties kampen al met grote personeelstekorten, wanneer een grote groep zzp’ers wegvalt, kan mogelijk niet langer de nodige zorg worden geboden. Care4 Group pleit daarom voor uitwerking van de generieke maatregelen op sectorspecifieke criteria waardoor inzet van zzp’ers in de sectoren zorg en welzijn beter gereguleerd kan worden.
• Care4 Group ziet ook de schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de markt en kan zich vinden in, het in de wet opgenomen rechtsvermoeden werknemerschap. Het wettelijk rechtsvermoeden van een arbeids- (of uitzend-) overeenkomst biedt bescherming aan degenen met een zwakkere positie op de arbeidsmarkt. Het rechtsvermoeden is in het wetvoorstel privaatrechtelijk van aard, Care4 Group is van mening dat het rechtsvermoeden bestuursrechtelijk geborgd moet zijn, waardoor de overheid sterkere handhavinsgsmogelijkheden krijgt.