Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Reactie

Naam Ananda Yoga (Eigenaar J.F. Krietemeijer)
Plaats Hilversum
Datum 22 oktober 2023

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Als eigenaar van een yogacentrum werk ik al jaren samen met een groot aantal ZZP'ers in onze yogaschool. Zij verzorgen de lessen die we aanbieden aan onze leerlingen en ja, dat is werk dat is ingebed in de organisatie. Maar de docenten kiezen er zelf voor om als zelfstandig ondernemer te werken en geven bij ons bv. 1 of 2 lessen per week en ergens anders ook. Met andere woorden ze werken voor meerdere opdrachtgevers en krijgen een goed uurloon. Ver boven de €35 per uur, dus ze kunnen daarvan al hun lasten betalen. Wij zouden niet willen werken met docenten in vaste dienst. We bieden heel veel verschillende soorten lessen aan die allemaal door verschillende soorten gespecialiseerde docenten gegeven worden, met allemaal andere opleiding, expertise en ervaring en op wie allemaal andere leerlingen afkomen. Elke docent trekt zijn of haar eigen doelgroep. Die vele docenten kunnen we onmogelijk allemaal in vaste dienst nemen voor een paar uur per week. Om nog maar te zwijgen van de invaldocenten die de lessen geven als de vaste docenten ziek zijn. Dat zou absurd zijn.
Als de nieuwe wet ervoor zou zorgen dat we niet meer met ZZP'ers kunnen werken in de yogabranche dan zou dat een een enorme impact hebben voor alle yogascholen en sportscholen in Nederland. Want iedereen werkt op deze manier en zowel de docenten, de leerlingen, als de scholen zouden dit betreuren.
Ik vind het wel heel goed dat er een minimum uurtarief gesteld wordt, want sommige (best veel) yogascholen en ook sportscholen betalen hun docenten ver onder de maat en dat verdienen ze niet!