Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Bavel
Datum 1 november 2023

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Naar mijn mening is de nieuwe wet heel veel stappen terug in de tijd in plaats van vooruit. De nieuwe wereld bestaat niet meer uit vaste contracten, werkgevers voor het leven, verplichte verzekeringen en vakbonden die maar een klein deel van de werknemers vertegenwoordigen en alles lijken te bepalen. 1,3 miljoen zelfstandigen zorgen er juist voor dat er nog een beetje geld verdiend wordt in Nederland. De nieuwe wet beperkt de mogelijkheden daartoe.

Dat er een betere regeling komt voor maaltijdbezorgers, zzp-thuiszorg en postbestellers? Prima.

Maar de wet raakt nu meer dan een miljoen professionele zelfstandigen die hun kennis en kunde inzetten op een flexibele manier voor overheid en bedrijfsleven. Daarmee lopen we 'de gaatjes dicht' door ziekte, personeelstekort, zwangerschap, uitval of gebrek aan specifieke deskundigheid. Tijdelijk inpassen van ZZP-ers is geen verkapt loondienst, maar zorgt voor betrokkenheid en eenduidigheid naar buiten toe.

Verder nog wat losse argumenten:
- de wet sluit niet aan op modern werken op afstand
- de wet is generiek voor iedereen, er zou onderscheid gemaakt moeten worden op basis van tarief. Duurdere zelfstandigen zijn niet zielig, maar kiezen zelf en kunnen iets waar behoefte aan is. Maak onderscheid of leg een ondergrens in tarief aan.
- beoordeel ondernemerschap (marketing, website, boekhouding, bedrijfskosten) om zelfstandigheid te bepalen
- de wet maakt vooral tussenkomst van bureaus belangrijk. Bedrijven en overheden worden schuw en kopen de onzekerheid af via een bureau. Kostenverhogend en geen toegevoegde waarde.
- de wet maakt extra inzet door mensen (uren extra) onmogelijk of onaantrekkelijk en dat is nu precies wat we nodig hebben met het personeelstekort.
- de wet beperkt inhuur. Bij overheid, onderwijs en zorg zal het nog veel meer spaak lopen als dat niet meer mogelijk is binnen de organisatie zelf, omdat er dan steeds sprake moet zijn van een arbeidsovereenkomst. Weg flexibele schil
- de wet houdt geen rekening met sectoren waar nu eenmaal altijd sprake is van rust en drukte, bijvoorbeeld recreatie, horeca, uitvaartbranche etc.

Kortom, een hele slechte en ondoordachte wet die ons land verder op slot zet.

Rob Vrolijks
zelfstandig adviseur sinds 29 jaar naar volle tevredenheid, van mezelf, overheidsklanten en bedrijven