Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Son en Breugel
Datum 9 november 2023

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Volgens uw eigen probleemstelling probeert u met deze wet een oplossing te vinden voor schijnzelfstandigheid. U gaat hier mijns inziens voorbij aan de vraag op welk moment dit ongewenst is.

Uiteraard moet er paal en perk gesteld worden aan de uitbuiting van mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, Deliveroo, PostNL enz., waarbij zelfstandigheid werd gepromoot of verplicht om het risico voor de werkgever te beperken. Dit kan mijns inziens door een gerichte aanpak gerealiseerd worden.

Aan de andere kant van het spectrum zitten ook zelfstandigen die hier bewust zelf voor gekozen hebben, zelfvoorzienend zijn qua verzekeringen en pensioenvoorzieningen, eigen acquisitie doen, zelf het risico kunnen en willen dragen van het tijdelijk zonder opdracht en inkomen zitten en geen aanspraak doen op het sociale vangnet. Veelal betalen deze zelfstandigen bovendien meer belasting dan zij in een vergelijkbare functie in loondienst zouden doen.

Het is aan de overheid om eerstgenoemde groep te beschermen, maar het is ook aan de overheid om de tweede groep zo min mogelijk te beperken in hun ondernemerschap. Zo lang bedrijven bereid zijn om te betalen voor hun expertise, zou het niet moeten uitmaken of ze aangestuurd worden, ingebed zijn, of hoe lang een opdracht duurt. Deze laatste groep voorziet in een eigen inkomen en dit zou op geen enkele wijze beperkt moeten worden.

Mocht u als overheid toch menen om redenen te zien om de wet in de huidige vorm in te voeren, dan pleit ik ervoor om in ieder geval een opt-out regeling toe te voegen gebaseerd op uurtarief of inkomen. Als bedrijven bereid zijn om iemand bijvoorbeeld meer dan €65 per uur te betalen en/of wanneer een omzet van meer dan €80.000 gegenereerd wordt (op basis van het urencriterium van 1225 uren per jaar), en als ondernemer ingeschreven staat, dan zou dit voldoende reden moeten zijn om ook als ondernemer gezien te worden.

Ik pleit daarom voor de heroverweging van de wetgeving in zijn geheel, of minstens voor een aanpassing met een opt-out regeling. Mensen willen flexibiliteit in hun werk, een vaste baan zou NIET het streven moeten zijn!