Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden
Reactie
Naam
|
RegioPlus (J. Boonstra)
|
Plaats
|
Zoetermeer
|
Datum
|
31 oktober 2023
|
Vraag1
Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
De voorliggende wetgeving is een eerste stap in het tegengaan van schijnzelfstandigheid en verduidelijkt de rol en positie van de zzp’er, werknemer en organisaties zelf. Als RegioPlus horen we helaas uit de sector zorg- en welzijn geluiden dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, mensen die lijken te werken als zelfstandigen maar organisatorisch ingebed zijn in de organisatie van de werkgever en/of werkinhoudelijk aangestuurd worden door de werkgever.
Deze vormen van schijnzelfstandigheid zien wij als onwenselijk. De Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelatie en rechtsvermoeden gaat naar onze mening werkgevers en zelfstandigen helpen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Organisaties in zorg en welzijn hebben grote behoefte aan een flexibele schil van werkenden waar gebruik van gemaakt kan worden. Wij zien, als RegioPlus, daarom in dit kader veel mogelijkheden voor regionaal werkgeverschap in de vorm van een regionaal arbeidscontact waarmee werknemers flexibel ingezet kunnen worden bij verschillende zorg- en welzijnsorganisaties in de regio, maar waarbij er wel sprake is van een loondienstverband. Via een dergelijk contract krijgt de werknemer de mogelijkheid meer grip te krijgen op waar en wanneer zij/ werkt in de regio. Ook geeft dit de medewerker aanzienlijk meer loopbaan- en ontwikkelingsmogelijkheden. Dit zou een volgende stap kunnen zijn in het zoeken naar een nieuwe balans tussen flexibele inzetbaarheid, leven lang ontwikkelen en rechtsbescherming voor de werknemer.
Het werkveld binnen de sector zorg en welzijn kan niet zonder de bijdrage van zzp’ers. De inzet van deze zogenoemde flexibele schil is hard nodig voor de continuïteit van de bedrijfsvoering van veel zorg- en welzijnsorganisaties. Niet alleen bij ‘piek en ziek’, maar ook ‘specifiek’ bij heel specialistische functies. Als RegioPlus zien we de voorliggende wetgeving als een eerste stap in het tegengaan van schijnconstructies door het verduidelijken van de rol en positie van de zzp’er, werknemer en organisaties zelf. We zijn er met deze wet nog niet, in het vervolg hiervan zien wij kansen om het denken en doen in werkgeverschap en werknemerschap te transformeren en de balans tussen vast en flexibel in de sector te verbeteren door een innovatie zoals het regionaal arbeidscontract.