Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Vlaardingen
Datum 11 oktober 2023

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Ik begrijp het probleem van schijnzelfstandigen die zelf liever in loondienst hadden willen werken. Daarom juich ik het minimale tarief toe. Echter begrijp ik niet waarom ZZP'ers die bijvoorbeeld op interimbasis willen werken bij 1 of meerdere partijen per jaar, met pak een beet een uurtarief van rond de 100 euro dit straks niet meer mogen doen. Deze personen zorgen voor een flexibele schil binnen een organisatie (denk aan interim managers, controllers etc.) welke specifieke kennis hebben om kortstondig personeelstekort op te vangen. Organisaties zijn blij dat ze voor een periode van een half jaar tot twee jaar vervanging hebben, en de ZZP'ers is blij met zijn of haar flexibiliteit en verdiensten. Dat zij dan "ingebed" is in de onderneming is logisch, aangezien deze persoon een vervanging is. Deze persoon heeft echter geen zin in arbeidscontracten van een paar maanden.

De vraag is dus wat het probleem is van deze "schijnzelfstandigheid"? Als het de gemiste belastinginkomsten zijn kan beter wat gedaan worden aan alle aftrekregelingen voor deze specifieke tak van ZZP'ers. Zij verdienen immers genoeg, dus de 5000 euro ondernemersaftrek zal niet direct in het verkeerde keelgat schieten. Eventueel kan een AOV verplicht gesteld worden, om zo het risico op arbeidsongeschiktheid uit te sluiten en er voor te zorgen dat deze personen niet bij ernstige ziekte in een uitkering belanden. Als het probleem de oneerlijke concurrentie is, dan is dit puur een gevoelskwestie vanuit de mensen die in loondienst werken. Zij kunnen ook het risico nemen om ZZP'er te worden, zich zelf te laten inhuren maar daarbij ook voor hun eigen pensioen en verzekeringen te gaan zorgen. Met uiteraard het risico dat in minder economische tijden tijdelijk zonder opdracht te zitten.

Tenslotte zorgt dit wetsvoorstel mijns inziens voor een niet te handhaven beleid. In de modelovereenkomsten die nu al bestaan wordt opgenomen dat opdrachten zelfstandig worden uitgevoerd zonder dat de ZZP'er wordt aangestuurd. Echter zal dit in de praktijk niet altijd (of misschien zelfs vaak) niet zo zijn. Hoe gaat dit echter gecontroleerd worden? Gaat de Belastingdienst mee de werkvloer op om te kijken of ik instructies krijg van een medewerker in vaste dienst? Of dat ik op mijn computerscherm exact hetzelfde doe als de medewerker? En met welke medewerkers zou de Belastingdienst dit dan gaan doen? Met de flexibele schil die zij nu zelf hebben ;)?