Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Reactie

Naam Drives@School (drs. A.A.S. Brezet)
Plaats Leiderdorp
Datum 22 oktober 2023

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Top aan deze regeling is dat het uurtarief een criterium is. Dat beschermt de juiste mensen en maakt dat de echte ondernemers niet met een administratieve last worden opgezadeld, omdat het over duidelijk is hoeveel je aan de klant rekent.

Het criterium 'inbedding' kan er beter uit. Ik heb een bedrijf waarbij ik in alles samenwerk met andere ZZP-ers en die krijgen daar een prima uurtarief voor. Al het werk is ingebed, want het hoort gewoon bij alle kernactiviteiten van het bedrijf. Het is alleen zo dat er veel onregelmatigheid zit in het werk, dus het kan ook niet georganiseerd worden met werknemers. Die kun je niet op dezelfde continue basis werk bieden. Tegelijkertijd biedt dit voor ZZP-ers juist een fijne stabiliteit, omdat je wel weet dat je over een langere periode verbonden bent aan een organisatie die met regelmaat behoefte heeft aan de waarde die je biedt. Dit is voor iedereen een hele fijne en flexibele manier van ondernemen. Als inbedding een criterium wordt, ben ik bang dat het onmogelijk wordt gemaakt.

De gezagsverhouding is wel een passend criterium. Ik kan tegen mijn collega ZZP-ers niet vertellen wanneer zij moeten werken. Wel vraag ik hen ieder keer of zij iets van mij willen doen. En als zij dat niet willen, moet ik het aan een ander vragen.