Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
9 oktober 2023
|
Vraag1
Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
ZZP’ers willen niet in loondienst werken, in Nederland staat het recht op vrije arbeid in de grondwet (artikel 19 lid 3). Werkgevers hebben in Nederland zelf een klimaat gecreëerd waardoor werken in loondienst letterlijk niet loont. Werknemers worden opgezadeld met contracten waarin concurrentie- en relatiebedingen staan. Werkgevers vinden het de normaalste zaak van de wereld om iemand met een modaal salaris voor tonnen aan te mogen klagen als ze ergens anders willen werken. Allemaal in strijd met de grondwet, maar wel mogelijk gemaakt zonder consequenties voor de werkgever.
Salarisverhogingen en inflatiecorrecties zijn bij veel bedrijven begrippen die niet bestaan, alles moet naar de aandeelhouders. Werknemer zijn in Nederland is een ondankbaar bestaan, zelfs een vast contract bied geen enkele zekerheid. Waarom wordt er niet gekozen om werknemerschap aantrekkelijker te maken door een verbod op een relatie- en concurrentie beding en verplichte inflatiecorrecties? Werken moet lonen, niet beperkt worden door de machtspositie van werkgevers.
Een groeiende groep neemt daarom het recht in eigen handen en begint voor zichzelf: een keuze voor vrijheid. Een keuze die de staat teveel geld kost en daarom “bestreden” moet worden. ZZP’ers krijgen de schuld van een probleem dat veroorzaakt is door de vele slechte werkgevers in Nederland. Zoals zo vaak in dit land wordt er niet gekeken naar de werkelijk oorzaak van een probleem.
Het invoeren van een minimumtarief om uitbuiting te voorkomen zoals bij Deliveroo is in principe wel een goed idee. Jammer dat er niet wordt gekozen om hogere tarieven van bijvoorbeeld €75 vrij te waren van deze wetgeving. DGA's zouden helemaal buiten deze wetgeving moeten vallen, door het gebruikelijkloon van minimaal €51.000 is er geen enkel risico dat er sprake is van uitbuiting van de ZZP'er.