Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden
Reactie
Naam
|
Hanneke Groot Zorgt (HJE Groot Roessink)
|
Plaats
|
Eefde
|
Datum
|
6 november 2023
|
Vraag1
Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Ik werk als ZZP-er in de palliatieve terminale zorg. Ik verpleeg mensen die gaan sterven, en ook verpleeg ik mensen die thuis wonen met ALS. Dit is ook palliatieve zorg, maar dan met een (meestal) langere termijn. Verder verzorg ik samen met andere ZZP-ers een dame met een chronische aandoening, die vanuit haar PGB zelf zorgpersoneel kan inhuren voor haar zorg. Ik vraag me sterk af hoe deze zorg voortgezet kan worden als het wetsvoorstel wordt aangenomen en ingevoerd.
Terminale zorg kan alleen gedaan worden met zzp-ers, mensen die ad hoc maar langdurig aan het bed van de zieke kunnen staan, niet vast zitten aan de planning van een thuiszorg, op stel en sprong diezelfde nacht nog zorg kunnen starten en het ook accepteren als een patiënt overlijdt en hun dienst niet door gaat of eerder op houdt. Hoe kunnen mensen nog thuis sterven als al deze zorgmedewerkers in loondienst moeten gaan werken. En waar moeten zij dan heen? Er schieten niet plots intramurale bedden uit de grond. Daar staat niets over in de wet.
En waar moeten mensen met ALS heen als er minder of geen zzp-ers meer mogen komen? Dit is zeer intensieve zorg, waarvoor in een verpleeghuis de tijd en kennis niet voorhanden is. En er is al zo weinig voor mensen met ALS. Ik zou graag de zorg voor deze mensen geborgd zien in het wetsvoorstel.
Verder staat in het wetsvoorstel niets over hoe mensen met een PGB aan hun zorgverleners komen, als zorgverleners weer in loondienst gaan. En als zij het uurtarief omhoog moeten doen om nog zzp-ers te kunnen vinden die mogen blijven werken, hoe komen zij dan uit met hun PGB? Het zou zowel voor de zorgverleners als zorgvragers goed zijn als hier antwoorden op komen, voordat een wetsvoorstel wordt aangenomen waar heel veel mensen de dupe van gaan worden.
En bovendien: als je zorgverleners in de zorg wilt houden, waarom dan zoveel onzekerheid en wantrouwen creëren? Ga kijken waarom sommige zorgverleners zzp-er zijn geworden en doe daar iets aan. En als een zorgverlener zzp-er is omdat hij/zij juist in een bijzondere zorgcategorie werkt die beter te organiseren is buiten de muren om, waarom die dan hard aanpakken? Wees blij dat wij er zijn! Wees blij dat we de zorg niet al lang de rug toe hebben gekeerd, maar juist in die donkere moeilijke uren onze patiënten bij staan!