Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Oudorp
Datum 21 oktober 2023

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Wat dit wetsvoorstel problematisch maakt is dat het de flexibele inzet van zorgverlenende zzp’ers onmogelijk maakt.

Dat is zorgelijk, want deze zzp’ers helpen organisaties juist om, op een bedrijfsmatig verstandige wijze, goed om te gaan met de schaartse in de zorg i.c.m. de fluctuerende zorgvraag.

Het is lastig en onverantwoordelijk om de vaste bezetting steeds verder uit te breiden. Overbezetting zorgt voor structurele kosten.

Uitermate zwak is dat de toegevoegde waarde van flexibel werkende zorgverlenende zzp’ers niet erkend wordt.

Flauwe regels in een
a-b-c-tje, terwijl er geen wezenlijk probleem is dat er mee opgelost wordt.

Het is duidelijk dat de minister de (flexibele) arbeidsmarkt niet goed kent. Er worden op basis van externe druk allerlei mythes aangegrepen die aangepakt moeten worden.

Ondoordacht en enkel gericht op de angst dat het sociale zekerheidsstelsel op termijn onhoudbaar wordt. Daar zou de wetgeving dan op gericht moeten zijn. Bovendien betreft het maar een relatief kleine groep. Het merendeel werkt in loondienst en zal dat blijven doen.

Wat qua externe inhuur bijvoorbeeld wel degelijk problematisch is en organisaties te veel geld kost, is de inhuur van de vele interim-managers door zorgorganisaties.

Zij dragen vaak niet rechtstreeks bij aan de zorgverlening en rekenen exorbitante tarieven (100 - 500 euro per uur). Natuurlijk worden interim managers initieel ingehuurd met een heldere vraagstelling. Het probleem ontstaat wanneer de opdrachten keer op keer verlengt worden, omdat de organisatie zich afhankelijk waant. Soms jaren achtereen.

Dát is schijnzelfstandigheid, omdat er geen sprake van ondernemerschap of -risico meer is.
Deze groep interim managers zou de zorg helpen door, indien zij echt onmisbaar zijn voor de organisatie, in loondienst te gaan tegen cao voorwaarden.