Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Driebergen
Datum 27 oktober 2023

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Ik ben sinds 15 jaar als interim-jurist werkzaam voor overwegend overheden. Ik heb 3-4 opdrachten per jaar tegen tarieven tussen de 80-100 euro per uur. Ik ben verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en ik bouw ieder jaar pensioen op. Ik ben helemaal voor de aanpak van schijnzelfstandigheid en voor de aanpak van werkgevers die op deze manier onder betaling van premies willen uitkomen, maar de scope van deze wet is veel te groot. Waarom laat de wetgever de ZZP-ers die tarieven hanteren van meer dan € 75 niet met rust? Met een dergelijk tarief kun je je fatsoenlijk verzekeren en kun je een pensioenpot vullen. Waarom biedt de wet geen maatwerk om juist de ZZP-ers met lage tarieven die tegen wil en dank het ondernemerschap in worden geduwd te beschermen?

De nieuwe figuur van 'inbedding' is gewoon een nieuwe variant van 'gezag'. In 95% van de gevallen, vervullen ZZP-ers werkzaamheden die de collega's in loondienst ook doen en volgen zij de instructies op van leidinggevenden bij de uitvoering van deze werkzaamheden. Het is toch ook volkomen onlogisch dat je als ZZP-er 'branchevreemde' werkzaamheden gaat doen bij een organisatie waarbij de opdrachtgever jou je goddelijke gang laat gaan? Hoe ziet de wetgever dat voor zich?

Ik realiseer mij dat de ZZP-ers met de hogere tarieven niet direct tegen het licht zullen worden gehouden door de Belastingdienst, maar deze wet gaat ons wel allemaal raken. Mijn opdrachtgevers zijn vaak overheden en deze zullen de wet naleven en dat houdt gewoon simpelweg in: alle ZZP-ers eruit. Deze opdrachtgevers zijn niet gevoelig voor de eventuele pakkans.