Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Hellevoetsluis
|
Datum
|
13 oktober 2023
|
Vraag1
Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Het voorstel is gebaseerd op de aanname dat zzp’ers kwetsbaar zijn en duurder.
Deze aannames zijn pertinent onjuist. Ik denk dat de zaken niet doorgerekend, danwel onderzocht zijn.
Allereerst zijn ZZPérs niet kwetsbaar. De situaties van Postnl en Deliveroo slaan niet op deze groep. Hier werden mensen gedwongen zzpér te worden, zodat hun werkgever geen sociale lasten hoeft te betalen. Dat is ontwijking van de CAO en dus terecht aangepakt door de vakbonden. Zzpérs in de zorg worden niet gedwongen om als zzp’er te werken. Zij kunnen overal in vaste dienst, er is namelijk een tekort aan zorgpersoneel.
ZZPérs in de zorg zijn trotse mensen, die met overtuiging kiezen voor ondernemerschap. Ze hebben zich ingeschreven bij de Kvk, verzekeringen geregeld, bepalen zelf hun tarief (van minimaal 35 euro per uur) en lopen zelf risico. Ook dienen zij zelf voor hun uniform te zorgen en opdrachten te regelen. Als je geen opdracht hebt, heb je ook geen inkomen. Maar dat is de keuze die ten grondslag ligt aan het zijn van ondernemer.
Het andere punt dat is ingebracht is ook incorrect. Zzp’ers zouden de mooie diensten kiezen. Het planningsproces verloopt exact andersom. Eerst zijn de vaste medewerkers aan bod, zij kiezen als eerste de diensten en geven hun vrije dagen op of melden zich ziek. De diensten in het rooster die open komen te staan (dat zijn dag, nacht en avonddiensten) komen bij de flexibele schil terecht. Maw, het is complete nonsens dat Zzpérs geen nacht of avonddiensten zouden doen.
Voor iedereen ligt overigens de privé en werkbalans anders. Er is niet zoiets als “mooie diensten”. De ene persoon wenst liever in het weekend te werken en de andere tijdens werkdagen. Ook hierin wordt een denkfout gemaakt, het is geen uniforme groep. Juist niet, want men kiest voor flexibiliteit voor een betere werk-prive balans.
Het idee dat u oppert, dat als iedereen in vaste dienst gaat dat daarmee de schaarste is opgelost is volledig niet juist. Het hele gedachtegoed is juist dat mensen op meerdere plekken kunnen bijspringen, daar waar er nood is. Dat is waar je flexibiliteit voor nodig hebt. Je weet van tevoren niet waar het lek optreedt. Daar komt nog het argument bij dat mensen helemaal niet in vaste dienst willen en zij zullen vertrekken uit de zorg. Er ontstaat een zorginfarct.